Staking bij Drongens bedrijf: “We gaan door tot er overleg komt”

© Google Maps / IF

Drongen -

Bij het bedrijf DeLaval in Drongen wordt al bijna een week gestaakt. De directie wil ploegwerk invoeren bij de productie, maar de werknemers vragen daarbij betere arbeidsvoorwaarden.

Fien Lakiere

Melkrobots, koeborstels, kalverdrinksystemen,… Het Zweedse bedrijf DeLaval produceert allerlei machines voor de melkveehouderij en heeft een Belgische vestiging in het industriepark van Drongen. Daar is een zestigtal medewerkers aan de slag, maar een groot deel daarvan legde vorige donderdag het werk neer.

De directie kondigde onlangs aan dat de productieafdeling voortaan in ploegen zou moeten werken, en de werknemers vragen daarvoor betere arbeidsvoorwaarden. “We zijn niet fundamenteel tegen het invoeren van ploegwerk”, zegt Sebbe Vandeputte van het ACV. “Maar ondanks onze herhaalde vraag weigert de directie om in overleg te gaan over bepaalde bekommernissen.”

Zo vragen het personeel en de vakbonden onder andere een menselijker ploegenrooster en een betaalde middagpauze. “Dat zijn punten die in andere bedrijven wel van toepassing zijn”, zegt Vandeputte. “De ploegenarbeid zou het bedrijf een gestegen productie én een fiscaal voordeel opleveren, dus daar mag iets tegenover staan voor de mensen. We gaan voorlopig door tot er overleg komt.”

Bij DeLaval zelf was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

© IF

Aangeboden door onze partners