Profvoetballer Dante Vanzeir moet voor politierechter verschijnen voor rijden onder invloed en met telefoon in de hand

Dante Vanzeir© BELGA

Profvoetballer Dante Vanzeir, die onlangs van Union Saint-Gilloise naar New York Red Bulls getransfereerd werd, moet zich op 8 juni voor de Leuvense politierechter verantwoorden. Hij werd door de politie in Herent aan de kant gezet terwijl hij met te veel alcohol in zijn bloed en zijn gsm in de hand aan het rijden was.

jvhBron: BELGA

Het was op 3 augustus 2022 dat de politie de inbreuken van Vanzeir vaststelde. Daags na de 2-0-zege van Union tegen Glasgow Rangers in de voorronde van de Champions League. De spelers van Karel Geraerts hadden die overwinning tegen de Schotten gevierd in het Leuvense stadscentrum. Vanzeir, die toen in Leuven woonde, keerde die avond met de fiets huiswaarts. Daags nadien werd hij ’s ochtends vroeg, op weg naar het trainingscentrum in Lier, door de politie staande gehouden bij stoplichten omdat hij op zijn gsm aan het tokkelen was. Toen moest de Beringenaar ook een alcoholtest afleggen en bleek er te veel alcohol in zijn bloed te zitten. Vanzeir blies 0,36 mg/l, vanaf 0,35 mg/l wordt het rijbewijs meteen voor zes uur ingetrokken.

Voor het dronken rijden riskeert de 24-jarige aanvaller tussen de 1.600 en 16.000 euro boete en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Voor de telefoon achter het stuur komt er nog eens minstens 174 euro boete en een periode rijverbod bij, afhankelijk van mogelijke voorgaande feiten kan dat meer worden.

Op 4 juni, vier dagen voor de zitting, speelt Vanzeir een wedstrijd met de NY Red Bulls tegen Orlando City. De volgende wedstrijd is op 22 juni tegen Charlotte. Of Vanzeir aanwezig zal zijn op de politierechtbank is nog niet geweten.

Aangeboden door onze partners