Populaire elektrische deelbakfietsen worden fors uitgebreid: “Er komen nu 22 nieuwe locaties bij”

© ROBtv

Leuven -

De dertig deelbakfietsen die sinds 2020 op Leuvens grondgebied te vinden zijn, worden met de dag populairder. De stad en verdeler Cargoroo hebben het aantal beschikbare bakfietsen daarom drastisch uitgebreid.

Hannelore Smitz

Bij de start in 2020 telde Cargoroo 526 gebruikers in Leuven, intussen zijn dat er 1.661. Ook het aantal ritten zit in stijgende lijn. In 2020 werden er 1.119 ritjes gereden, in 2022 waren dat er maar liefst 5.028. “Het succes is duidelijk”, zegt schepen David Dessers (Groen). “Daarom hebben we beslist om het aantal elektrische deelbakfietsen gevoelig uit te breiden. Voortaan vind je maar liefst vijftig fietsen verspreid over het hele grondgebied, van Egenhoven tot Wijgmaal.”

De bakfietsen hebben allemaal een grote laadbak, gordels voor twee kinderen en sommige ook een kliksysteem voor een Maxi-Cosi. Om een deelbakfiets te gebruiken, moet je eerst de Cargoroo-app downloaden. Met de app kan je de fiets ontgrendelen. Daarna betaal je 0,08 cent per minuut dat je de fiets uitleent.

Vooral populair in Kessel-Lo

Op de ene locatie zijn de deelbakfietsen al populairder dan de andere. De deelbakfiets aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo is met voorsprong de meest gebruikte fiets, en die populariteit stijgt maandelijks. Gemiddeld wordt elke bakfiets om de twee dagen gebruikt. “Twee locaties schrappen we omdat we merkten dat de fiets daar amper gebruikt werd. Er komen nu 22 nieuwe locaties bij”, zegt Dessers. “We kiezen voor een goede spreiding, zodat zoveel mogelijk mensen een deelbakfiets in de buurt hebben. We hopen zo nog meer mensen warm te maken om een deelbakfiets uit te proberen voor hun boodschappen of om een ritje met de kinderen te maken.”

Om die populariteit nog te vergroten werden ook alle fietsen vernieuwd, zodat ze van de hoogste kwaliteit zijn. vzw VELO staat in voor het onderhoud van de fietsen. “De fietsen zijn echt wel de moeite voor wie zelf bijvoorbeeld geen plaats heeft om een bakfiets te parkeren, of hem niet genoeg zou gebruiken om zelf een aan te kopen. Het succes is duidelijk, we hopen dat we het nog kunnen aanmoedigen”, aldus Dessers.

Aangeboden door onze partners