Hove schrapt de nieuwbouw van zijn kunstacademie: “Jaren mee bezig voor niets”

De kunstacademie kwam normaal op grond van de gemeente in de Paul van Ostaijenlaan.© Filip Spoelders

Hove -

De nieuwbouw voor de Kunstacademie Hove komt er voorlopig niet. De stijgende bouwkosten doen de plannen in de koelkast belanden. “Ik lig er al weken van wakker”, reageert een ontgoochelde onderwijs- en cultuurschepen Gerda Lambrechts (N-VA).

Filip Spoelders

Vorig jaar in september verdween de verbouwing en de uitbreiding van het gemeentehuis in dezelfde koelkast. Toen waren het de hoge energieprijzen die het Lokaal Bestuur tot deze beslissing aanzette.

Nu zijn het de hoge bouwkosten die de plannen van de kunstacademie doen sneuvelen. “De enorme toename in bouwkost en de onzekerheid van de prijzen in de bouw doet het schepencollege beslissen om de bouw van de academie voor onbepaalde duur uitstellen”, zegt schepen Gerda Lambrecht.

Fout gelopen

De nieuwbouw moest normaal aan de Paul Van Ostaijenlaan komen, recht tegenover de sporthal. Op die manier konden de leerlingen vanuit De Markgraaf verhuizen. De schepen werkte lang aan het dossier. “Dit was een erg moeilijke beslissing om mee te delen aan de medewerkers van de academie. Ik lig er al weken van wakker. Jaren ben ik er mee bezig geweest, maar het is voor niets geweest. Dit is verschrikkelijk. Eigenlijk hadden de bouwwerken vorig jaar van start moeten gaan, maar alles wat kon fout lopen is fout gegaan. Eerst was er Covid, daarna protest vanuit de buurt en dan waren er de stijgende prijzen van bouwmaterialen. De laatste prijsberekening was gewoon te veel om aan een doelgroep te besteden. Hopelijk kunnen we in de toekomst toch iets betekenen voor de academie”; vertelt een teleurgestelde schepen.

Kerntakendebat

De gemeente zal nu bekijken hoe de vrijgekomen middelen voor Hove ingezet kunnen worden. Zo volgt er een kerntakendebat. “Door vol in te zetten op energiebesparende investeringen enerzijds, en de meerwaarde van de projecten in te schatten op lange termijn anderzijds, denken we de juiste keuzes te maken voor de Hovenaars. Er wordt nu onderzocht of de vrijgekomen middelen een versnelling kunnen genereren in de uitvoering van het strategisch vastgoedplan”, vertelt burgemeester Bart Van Couwenberghe (N-VA). Onder andere De Markgraaf en de gemeentelijke basisschool hebben nog nood aan verbouwingen.

Hove Beweegt hoopt dat de vrijgekomen middelen worden besteed aan betere fietsinfrastructuur en een doordachte invulling van de bestaande gemeentelijke infrastructuur.

Aangeboden door onze partners