Gemeenschapscentrum klaar voor heropbouw als nieuw gemeentehuis

Het oude gemeenschapscentrum wordt heropgebouwd als nieuw gemeentehuis.© Elke Lamens

Brecht -

De werken aan het nieuwe gemeentehuis zijn volop aan de gang. De afbraak van het oude gemeenschapscentrum is op 27 februari gestart. De voorgevel is neergehaald en de bestaande structuur volledig gestript. ’t Gemeentehuis moet tegen september 2024 verrijzen als een groot, modern gebouw.

Elke Lamens

In oktober 2022 verliet Jan van der Noot al definitief het voormalige gemeenschapscentrum in de Mudaeusstraat met een groot afscheidsfeest. Vooraleer de opbouw van het nieuwe gemeentehuis kan starten, moest eerst een gedeelte van het gebouw worden afgebroken.

De voorgevel met trappen naar de kelder, waar voorheen de bibliotheek huisde, is intussen verdwenen. Ook de ramen zijn eruit gehaald. Het gebouw is gestript om het uit te breiden naar boven met een extra verdieping en naar voren met een gelijkvloers onthaal en luifel tot over de Mudaeusstraat. De aannemer bereidt ook de nieuwe structuur van het gebouw voor door het plaatsen van draagstructuren.

De voorgevel is afgebroken. Hiervoor wordt een nieuw onthaal met grote luifel over de Mudaeusstraat gebouwd.© Elke Lamens

Op het gebouw komt ook een extra verdieping.© Elke Lamens

De ruwbouwwerken nemen het hele jaar in beslag. Nadat het gebouw wind- en waterdicht is gemaakt, start de aannemer met de afwerking en inrichting. In de zomer van 2024 start de aanleg van een koude-warmteopslagsysteem om het gebouw te verwarmen en te koelen.

Groene link

De werken eindigen met de heraanleg van de parking, aanplanting van de omgeving en ontharding van de Mudaeusstraat. Hierdoor ontstaat een groene link met het gemeentepark en de tuin van kinderopvang Ferm. Daar plant de gemeente een ruime fietsenstalling om gemakkelijk naar de Uniq te geraken. Er komen nog een zitbank en de kinderen kunnen er spelen op een speeltuig.

Afhankelijk van de weersomstandigheden opent ’t Gemeentehuis rond september 2024 voor het publiek.

Aangeboden door onze partners