Raadslid en schepen bekvechten na post op Facebook: “Ik laat mijn punt niet pikken”

© Facebook, if

Merelbeke -

Gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) en schepen Daisy Poriau (Open VLD) vochten dinsdag op de gemeenteraad een robbertje uit. Het raadslid vond dat de schepen een voorstel van hem had gepikt. “Mijn woorden waren nog niet koud of het stond al op Facebook.” De schepen ontkende met klem.

Simon Dekaezemaker

Om langdurig werkzoekenden sterker te activeren en hun competentie te versterken, voert de gemeente Merelbeke de gemeenschapsdienst in. Zo kunnen ze kleinschalige taken uitvoeren bij lokale besturen, vzw’s of scholen. Zes plekken worden daarvoor gecreëerd in de gemeente zelf.

Een breedgedragen initiatief, want zowel meerderheid als oppositie keurde op de gemeenteraad van dinsdag unaniem de creatie goed. Inhoudelijk was er geen discussie, maar N-VA-raadslid Guido Mortier gaf toch kritiek. Hij vond dat de schepen zijn voorstel had gepikt. “Het heeft er alle schijn van.” (lees verder onder de foto)

© IF

Toevalligheid

De aanleiding was een Facebookpost van Open VLD Merelbeke op 28 februari. “Op de gemeenteraad die dag deed ik het voorstel. De schepen ging akkoord, maar mijn woorden waren nog niet koud of het voorstel werd op Facebook gepost als idee van Open VLD. Zonder enige vermelding van mijn naam. Ik ben teleurgesteld.”

Schepen Daisy Poriau (Open VLD) voelde zich niet persoonlijk aangesproken door de kritiek en duidde dat het punt een dag eerder al was goedgekeurd. “Mijn diensten waren hier al lang mee bezig”, klonk het. “Zo’n dossier rond je niet zo snel af. Het gaat hier dus om een toevalligheid.” (lees verder onder de foto)

© IF

Fair play

Gemeenteraadsvoorzitter Bertrand Vrijens (Vooruit) beslechtte de discussie. “De liefdesverklaringen van vorige keer zijn blijkbaar afgelopen”, klonk het met een knipoog. “Het is niet de bedoeling om op de gemeenteraad Facebookposts over allerhande thema’s te bespreken.”

Net vóór de goedkeuring van het punt moest Mortier nog iets van het hart. “Bij een volgend punt dien ik direct een ontwerpbeslissing in en vraag ik onmiddellijk een stemming”, zei het raadslid scherp. “Ik ga niet meer de fair play hebben om u zomaar mijn punten te laten afpakken.”

Aangeboden door onze partners