Rieme krijgt nieuw park met vooral ruimte voor verbinding: “Ook subtiele verwijzing naar bombardementen tijdens WO II”

Buurtbewoners andere geïnteresserden en Evergems politici kwamen de plannen van het voorziene park bekijken© ivh

Rieme/Evergem/Gent -

Omdat uit de marktverkenning van de stad Gent bleek dat niemand kandidaat was voor een kwalitatieve invulling van het koppelingsgebied Rieme-Oost (overgangszone tussen dorpen en havenindustrie, red.), beslisten de projectpartners om van die 5 hectare een parkgebied te maken. Daarvoor is nog meer ontharding nodig en is ook in extra aanplantingen voorzien.

Ivan Vanhove

Het koppelingsgebied Rieme-Oost ligt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen ten oosten en ten noorden van de Evergemse woonkern Rieme, maar behoort grotendeels tot Gent. “Eind 2021 begon in de zuidelijke zone aan de Tragelstraat de afbraak van een oude steenfabriek en werd ook veel beton weggehaald. Dat werd gefinancierd met middelen uit het herstel- en veerkrachtplan van de Europese Unie”, zegt Els Seghers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Daarna werden eind 2022 met werknemers van het nabijgelegen bedrijf TotalEnergies 2.000 bomen geplant. Intussen is een technisch ontwerp gemaakt voor de realisatie van een park langs de Gentse Dordrechtstraat .” (lees verder onder het beeld)

Zo ziet het voorlopige ontwerp eruit.© if

Daarvoor ligt nog zeker niet alles vast. Ideeën van buurtbewoners en andere toekomstige gebruikers zijn nog welkom tot 16 april. “Woensdagnamiddag organiseerden we een participatiemoment. Daaraan namen bijna vijftig mensen deel”, zegt Liesbeth Vincent van VLM. “In het ontwerp van het park is in twaalf cirkelvormige plekken met een diameter van 16 tot 40 meter voorzien. Ze zijn een subtiele herinnering aan de vroegere bomkraters van de bombardementen op Rieme tijdens WO II.”

Het park moet alvast een plek zijn voor verbinding. Dat kan met onder meer een speelplein, aanbrengen van gedichten, verwijzing naar historische elementen of nog het optrekken van een uitkijktoren over het kanaal. Voor een oud, maar nog stevig gebouw zoekt Plattelandscentrum Meetjesland alvast naar een zinvolle, maar misschien tijdelijke, invulling om mensen samen te brengen.

Aangeboden door onze partners