Raad van State schrapt vergunning van zes windturbines omwille van Einsteintelescoop

De grensstreek van Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Duitsland is een van de regio’s die nog kans maakt om de Einsteintelescoop onder te brengen.© Getty Images/iStockphoto

Zes windturbines in het Luikse Dalhem, vlakbij Voeren, mogen dan toch niet gebouwd worden. Volgens de Raad van State zouden ze de kandidatuur voor de Einsteintelescoop in het gedrang kunnen brengen. Vlaams ministers Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA), die de vergunning hadden aangevochten, spreken van een “wijze beslissing”.

Bron: BELGA

De grensstreek van Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Duitsland is een van de regio’s die nog kans maakt om de Einsteintelescoop onder te brengen. Dat is een ultramodern observatorium van zwaartekrachtsgolven, gebouwd uit een driehoekige telescoop met zijdes van 10 kilometer lang, zo’n 300 meter onder de grond. In 2025 wordt op Europees niveau beslist of de Maas-Rijnregio of Sardinië de telescoop mag huisvesten.

In de Einsteintelescoop, die ruim 1.500 jobs moet opleveren, wordt onderzoek gedaan naar de oorsprong van het heelal en zwarte gaten. Om die laatste te kunnen detecteren, is het essentieel dat het observatorium geen ruis opvangt van de activiteiten op aarde.

“Het windmolenproject vormde dan ook een ernstige bedreiging voor de komst van de Einsteintelescoop naar de Euregio Maas-Rijn. De uitbouw van windturbines op land is onontbeerlijk voor de energietransitie en de wil om onafhankelijker te worden van Russisch gas, maar met deze beslissing dreigen de economie en de welvaart van de Limburgers de rekening te betalen. Daarom ging de Vlaamse overheid in hoger beroep bij de Raad van State. Gelukkig met succes”, aldus Demir.

Aangeboden door onze partners