Payoke lanceert nieuwe bewustmakingscampagne tegen tienerpooiers

Payoke, het erkend opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel, heeft een nieuwe campagne klaar tegen de problematiek van tienerpooiers. Met de titel ‘Examen tienerpooiers in de kleuterklas’ wil Payoke erop wijzen dat je bij wijze van spreken niet vroeg genoeg kan beginnen met kinderen te waarschuwen voor de gevaren.

Bron: BELGA

Payoke benadrukt dat het natuurlijk niet écht de bedoeling is om over tienerpooiers te praten in de kleuterklas, maar stelt tegelijkertijd wel dat het jongste slachtoffer dat de vzw ooit begeleidde amper 11 jaar oud was. “Examen tienerpooiers in de kleuterklas” toont daarom fictieve beelden van een kleuterjuf die kinderen woorden als grooming, sextortion, love bombing en shaming bijbrengt.“We willen hier een statement maken en de mensen wakker schudden”, zegt Payoke-directeur Anton Van Dyck. “Je kan niet vroeg beginnen met kinderen en jongeren aan te leren wat wel en wat niet oké is in relaties.”

Het aantal cases van tienerpooierslachtoffers blijft nog toenemen, stelt Payoke naar eigen zeggen vast. “De afgelopen jaren hebben we gezien dat sociale media een katalysator zijn in de manier waarop tienerpooiers te werk gaan”, zegt Van Dyck. “Jongeren kunnen gemakkelijker worden benaderd online en het opbouwen van een intieme relatie kan zeer snel gaan. Bijzonder zorgwekkend is ook dat online interacties vaak lang onzichtbaar blijven voor de omgeving en ouders van het slachtoffer, waardoor de tienerpooier ongestoord zijn gang kan gaan.”

Op de site payoke.be/relatietest vind je een relatietest voor tieners en adolescenten waarmee ze kunnen achterhalen of ze zich in een gezonde relatie bevinden. Indien ze hier slecht op scoren wordt hen aangeraden contact op te nemen met Payoke. Het opvang- en begeleidingscentrum, dat ook een meldpunt heeft voor wie in zijn omgeving een tienerpooierproblematiek vermoedt, stelt tot slot dat het een misvatting is dat alleen meisjes slachtoffer kunnen worden van tienerpooiers.

(LVW)

Aangeboden door onze partners