“We zijn allemaal in shock”: man (45) en vrouw (55) komen om het leven na appartementsbrand

© Tom Palmaers

Zutendaal -

In de Windmolenstraat in Zutendaal zijn een man (45) en een vrouw (55) om het leven gekomen na een brand in een appartement. De bovenburen raakten bevangen door de rook en werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Het vuur ontstond in de woonkamer.

tp, mtm

De buurtbewoners werden om iets voor 2 uur ’s nachts opgeschrikt door het brandalarm dat afging. “We zijn meteen naar buiten gegaan”, zegt een van de buurtbewoners. “Er was wel rook te zien, maar niet veel meer. De brandweer was snel ter plaatse. Ze hebben de lichamen van twee buren naar buiten gesleept. Er is nog een lange tijd gepoogd geweest om ze te reanimeren. Maar hulp mocht jammer genoeg niet baten. De man ken ik niet maar de vrouw wel. Verschrikkelijk wat hier gebeurd is. We zijn allemaal in shock.”

Gedoofd

Bij aankomst van de brandweerploegen van Oost-Limburg was het vuur al gedoofd door gebrek aan zuurstof. “De woonkamer was volledig uitgebrand. We hebben ons meteen bekommerd om de slachtoffers. De vrouw werd aangetroffen in de slaapkamer en de man lag in de gang. We hebben nog een lange reanimatiepoging gedaan”, zegt brandweerkapitein Gunter Vancraybex van de hulpverleningszone Oost-Limburg. (Lees verder onder de foto)

© cn

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht en zou accidenteel zijn. Er is op dit moment geen aanwijzing van kwaad opzet. Het gerechtelijke labo, een branddeskundige en de politie zijn momenteel bezig met het onderzoek.

Het appartementsgebouw met zo’n twintig flats werd een tijdlang ontruimd uit voorzorg. De bovenburen hadden veel rook binnengekregen en ze werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Aangedaan

Voorlopig heeft het doorgaans landelijke en rustige Zutendaal het raden naar wat zich in het appartement van het echtpaar heeft afgespeeld. Ook burgemeester Ann Schrijvers is aangedaan. “Het is heel betreurenswaardig”, zegt Schrijvers. “We leven mee met de familie van de slachtoffers.” (Lees verder onder de foto)

© cn

Brandweerkapitein Vancraybex benadrukt het belang van rookmelders op meerdere plaatsen in huis: “Ze zijn van levensbelang. Er hing een rookmelder. In meerdere kamers en op elke verdieping is een rookmelder noodzakelijk opdat je die hoort wanneer je in een diepe slaap bent.”

Mensen denken onterecht dat ze ’s nachts wakker worden van de rook. Maar in je slaap ruik je niets. Binnen drie minuten kan een kleine brand zich verspreid hebben over het huis en kun je geen kant meer op. Het geluid van een rookmelder is daarom cruciaal om bewoners tijdig te verwittigen van rook opdat ze nog kunnen vluchten.

© cn

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners