Miko boekte verlies in 2022, maar gaat door met plannen voor nieuwe branderij

De branderij van Miko aan de Turnhoutse ring smelt samen met die van SAS Koffie in Beerse.© Joren De Weerdt

Turnhout -

Koffieservicespecialist Miko zag vorig jaar haar omzet groeien, maar eindigde toch met een nettoverlies. Desondanks is er vertrouwen in de toekomst, met onder meer een eenmalig verhoogd dividend en groen licht voor een nieuwbouw.

Wouter Adriaensen

Na de verkoop van de afdeling voor kunststofverpakkingen midden 2021 focuste Miko zich op koffieservice in het buitenhuissegment, met name in kantoren, bedrijven, horeca en instellingen. Vorig jaar groeide de omzet met 82,7% tot 267,3 miljoen euro. Dat was onder meer te danken aan de Scandinavische vestigingen en de overnames in 2021 van het Nederlandse MAAS en het Belgische SAS Koffie.

Toch werd eind vorig jaar een nettoverlies van 600.000 euro opgetekend. “Uiteraard zijn wij niet euforisch over onze resultaten”, zegt CEO Frans Van Tilborg. “De oorlog in Oekraïne heeft enorme prijsstijgingen van grondstoffen en een inflatoire explosie veroorzaakt.” Ook onder meer de volledige lockdown in Nederland begin 2022 en stevige investeringen in het machinepark kostten Miko meer dan ze opbrachten.

Nieuwbouw

Van Tilborg waagt het ook vooruit te blikken. “De inflatie blijft hoog, grondstoffen tonen geen dalende tendens, de lonen moesten in januari worden geïndexeerd. Maar we zijn positief over onze traditionele buitenhuis business en verwachten een stijging van het private labelsegment. Ook de kans die we in december kregen om de buitenhuisactiviteiten van de Belgische koffiebrander Beyers over te nemen, stelt ons tevreden. In de markt zijn we gekend als een respectvolle overnemer zodat wij nog steeds met de regelmaat van de klok overnamedossiers binnenkrijgen.”

De algemene financiële situatie van Miko is wel gezond te noemen. De Raad van Bestuur stelt dan ook voor om, na enkele jaren zonder, een eenmalig verhoogd dividend van 2,62 euro bruto per aandeel uit te keren. “En we gaan door met de realisatie van een volledig nieuwe branderij. Die van Miko Koffie en SAS Koffie zijn immers verouderd en liggen bovendien slechts op een steenworp van elkaar. De goedkeuring van dit project bevestigt ons optimisme voor de toekomst.”

www.mikocoffee.com

Aangeboden door onze partners