Kleurrijk verklede fans spelen spel in aanloop naar lancering Dungeons & Dragons: “We komen voor het avontuur en de humor”

Turnhout -

Bijna vijftig (!) jaar na de lancering is het rollenspel Dungeons & Dragons populairder dan ooit. De première van een nieuwe film werd door het Turnhoutse gamingcafé WASD gevierd met een druk bijgewoond cosplay-event.

Wouter Adriaensen

Een vriendelijke tovenaar, een vervaarlijke krijger, een bekoorlijke elf… Ze tekenden woensdagavond allemaal present in het bioscoopcafé van UGC Turnhout aan de Graatakker. “Ondertussen is mijn gamingcafé WASD hier 3,5 jaar gevestigd”, vertelt Jasper Janssens. “De lancering van de nieuwe film rond het rollenspel Dungeons & Dragons was de ideale gelegenheid om samen met UGC een cosplay-event op poten te zetten.”

LEES OOK. Turnhoutenaar opent gamingcafé in UGC: “Hier komt de natte droom van elke gamer”

Dungeons & Dragons was bijna vijftig jaar geleden een van de eerste role playing games. “De spelers zijn hoofdpersonages in een boek dat ze zelf maken. Ze worden begeleid door de Dungeon Master of DM, die hun wereld controleert. Dankzij televisieseries als The Big Bang Theory en Stranger Things heeft het spel de voorbije jaren weer aan populariteit gewonnen.”

Gezellig samenzijn

In afwachting van de filmvertoning hebben Lenka, Thomas, Anja, Guy, Marcel, Daan en Wannes zich rond een tafeltje geschaard aan een bordspel. “We proberen iets nieuws uit, zoals dat meestal gaat bij Jasper”, klinkt het. “We spelen ook bijna allemaal Dungeons & Dragons. Voor ons is dat een gezellig samenzijn. Noem het maar ‘real life gaming’.”

Tussen 2000 en 2012 verschenen al drie films rond Dungeons & Dragons. Deze met de ondertitel Honor Among Thieves is een frisse start met onder meer Chris Pine en Hugh Grant in de hoofdrollen. “Wat we verwachten van de film? Veel! Voor het spel creëer je je eigen personage dus dit gaat niets wegnemen van ons speelplezier. Hopelijk zit er genoeg avontuur en humor in en niet te veel stereotypering in de film.”

Jasper ziet dat Honor Among Thieves opnieuw de interesse in bordspellen doet opflakkeren. “Vanavond presenteren we er acht nieuwe, allemaal in een fantasysetting. En hoewel we ons eerste cosplay-event pas een maand geleden lanceerden, zijn er toch een vijftigtal aanwezigen, van wie de meerderheid in kostuum. Er is dus zeker een fanbase in Turnhout en omgeving.”

Uiteraard waren ook organisatoren Jasper van WASD en Bert van UGC piekfijn uitgedost.© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

www.wasdgamingcafe.be

Aangeboden door onze partners