Stad trekt opnieuw naar buurt met aangepast voorontwerp voor Galgestraat

De Galgestraat verkeert in slechte staat.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Er is een aangepast voorontwerp klaar voor de Galgestraat in Mechelen-Noord. Na een nieuw overleg met de buurt wil de stad werk maken van een definitief plan. Op dit moment is het de bedoeling om voor eind dit jaar te starten met de werkzaamheden voor de herinrichting.

Sven Van Haezendonck

Het dossier voor de vernieuwing van de Galgestraat gaat al een tijdje mee. Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) vroeg nart de stand van zaken, want de straat verkeert in slechte staat. “Na het infomoment in november vorig jaar hebben buurtbewoners nog een aantal opmerkingen gegeven op het voorontwerp. Daarmee zijn de ontwerpers aan de slag gegaan”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Ondertussen is er een aangepast voorontwerp klaar. “In eerste instantie trekken we er opnieuw mee naar de buurt. Daarna kunnen wij met het schepencollege het definitieve ontwerp goedkeuren”, vertelt de eerste schepen. Van zodra dat gebeurd is, kan de gemeenteraad het licht op groen zetten voor een bestek, zodat de zoektocht naar een aannemer kan beginnen.

Tegen zomer 2024

Volgens de huidige timing moeten de werkzaamheden voor eind dit jaar starten. “De nieuwe Galgestraat zou dan tegen de zomer van 2024 klaar moeten zijn”, zegt Princen. In de Galgestraat maakt de stad werk van een gescheiden rioleringsstelsel. Er komen bredere voetpaden, veilige oversteekplaatsen en asverschuivingen om de snelheid van het verkeer af te remmen.

De bushaltes worden op zo’n manier aangelegd dat ze beter toegankelijk zijn. Boombakken moeten zorgen voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater. Ook de parkeerplaatsen en de opritten naar de garages worden aangelegd in materialen die waterdoorlatend zijn.

Aangeboden door onze partners