JOUW MENING. “Profiteurs moeten gestraft worden, zeker als het over politici gaat”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. Woensdag adviseerde de Dienst Boekhouding van de Kamer om de onwettige pensioenbonussen van oud-voorzitters en de hoge ambtenaren niet terug te vorderen. Daarvoor moet een klacht worden neergelegd bij het gerecht, en de Dienst Boekhouding schat in “dat de uiteindelijke kostprijs hoger zal zijn dan de effectief teruggevorderde bedragen”. Het bureau van de Kamer besliste om het advies links te laten liggen, en toch een klacht in te dienen. We vroegen onze lezers of het bureau de goede beslissing maakt.

TVDW

LEES OOK. Kamer legt advies diensten naast zich neer en dient klacht in om onwettige pensioenextra’s terug te vorderen

Onze lezers zijn duidelijk: ruim 80 procent vindt dat de Kamer inderdaad de pensioenbonussen moet proberen terug te vorderen. “Als ik onterecht geld van de overheid krijg, wordt het ook zonder pardon teruggevorderd. Graag hetzelfde voor politici”, zegt Geertje W. Veel lezers wijzen er ook op dat de Kamer vooral een klacht moet indienen om verder gezichtsverlies te vermijden. “Het zou wederom een heel slecht voorbeeld zijn mochten de graaiers hun ten onrechte verkregen pensioenpremie mogen behouden. De Belgische politiek maakt de ene slechte beurt na de andere, dit hoeft er niet nog bij”, vindt Willem V.

“Profiteurs moeten gestraft worden, zeker als het over politici gaat”, vindt Charles C. “Proficiat aan Herman De Croo, die het gedrag al heeft teruggestort, maar ik zie dat niet gebeuren bij Bracke en Langendries.” De Croo wilde zijn onwettige pensioenbonus eerst doorstorten naar de Stichting tegen Kanker, maar stortte het bedrag uiteindelijk terug naar de Kamer. Siegfried Bracke gaf eerder aan het bedrag niet weg te schenken.

LEES OOK. Herman De Croo stort 210.000 euro van onwettige pensioenextra’s terug aan de Kamer

Kosten-batenanalyse

Het deert de lezer dus niet dat de uiteindelijke kostprijs hoger zal zijn dan de effectief teruggevorderde bedragen. “Dat is geen argument. De opsporing, arrestatie en opsluiting van dieven kost ook meer dan het opbrengt”, volgens Leo P. Toch is niet iedereen die mening toegedaan. “Het advies van de boekhouding lijkt mij terecht. Misschien zullen ze zo niets kunnen terugkrijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, denkt Willy C.

LEES OOK. “Dat de Kamer de bonussen terug wil vorderen, is een symbool. Veel belangrijker is te weten hoe het binnenskamers werd geregeld”

Aangeboden door onze partners