Na kleine daling gaat inflatie weer licht omhoog: prijs van een volle winkelkar blijft verder stijgen

Een volle winkelkar is nog maar eens duurder geworden© Shutterstock

De inflatie is in maart na enkele maanden van daling opnieuw gestegen in ons land. Het gaat om een lichte stijging tot 6,67 procent tegenover 6,62 procent in februari. Dat meldt statistiekbureau Statbel donderdag. Onder meer voeding en elektriciteit werden duurder, terwijl aardgas verder in prijs daalde.

mtmBron: BELGA

Het dagelijks leven is 6,67 procent duurder dan een jaar geleden. Dat betekent dat de inflatie opnieuw is toegenomen, in februari was het 6,62 procent. Vooral wat we uitgeven aan voeding blijft pijlsnel stijgen. Op jaarbasis ging de voedingsinflatie naar 17,02 procent.

Vooral de inflatie van plantaardige olie, vis, zuivelproducten, brood en granen, en vlees is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo bedraagt de inflatie voor olie deze maand 25,4 procent. Voor vis bedraagt de inflatie 17,0 procent, voor zuivel 26,5 procent en voor brood 19,9 procent.

Dat de totale inflatie toch een stuk lager ligt, komt door het matigende effect van energie. De energie-inflatie is weer negatief. We betalen nu 10,11 procent minder voor gas, elektriciteit en brandstoffen dan een jaar geleden. Deze maand alleen al is aardgas met 17 procent in prijs gedaald.

De inflatie wordt dus steeds meer het resultaat van twee factoren die op elkaar inspelen: de dalende energiekosten en de stijgende voedingsprijzen. De kerninflatie, die de structurele verhoging van de levenskosten uitdrukt en abstractie maakt van de energieprijzen, blijft daardoor hoog en stijgend. In maart kwam dat cijfer uit op 8,57 procent, tegenover 8,28 procent vorige maand. Naar dat cijfer kijken monetaire beleidsmakers.

Later vandaag zal ook het Duitse inflatiecijfer bekendgemaakt worden. Door het grote gewicht van de Duitse economie in de eurozone is dat in macro-economisch verband een belangrijke publicatie.

De inflatie van voeding, inclusief alcoholische dranken, klokte af op maar liefst 17,02 procent tegenover 16,12 procent in februari. De inflatie van energie klokte af op -10,11 procent tegenover -7,93 procent in februari. Onder invloed van de prijsdaling in deze productcategorie, steeg de inflatie zonder energieproducten tot 9,25 procent tegenover 8,87 procent in februari.

De kerninflatie, zonder energieproducten en de onbewerkte voeding, steeg verder tot 8,57 procent, door de stijgende prijzen voor bewerkte voeding en diensten.

In februari was er nog een daling van de inflatie, van 8,05 procent in januari naar 6,62 procent. Het was van oktober vorig jaar geleden dat de inflatie gestegen is. Toen piekte de stijging van de levensduurte, door de torenhoge gasprijzen, op 12,27 procent. Van december tot februari was er vervolgens een afname.

Het algemene inflatiepeil blijft alleszins zeer hoog in vergelijking met de jaren voor de inflatiepiek. De inflatie zat in 2021 al in fors stijgende lijn, en toen brak in maart 2022 nog de oorlog in Oekraïne uit.

© IMAGEGLOBE

Aangeboden door onze partners