Donald Trump populair als Republikeins presidentskandidaat, maar zes op tien Amerikanen willen hem niet terug

© AP

Amerikaans ex-president Donald Trump maakt een goede kans om in 2024 opnieuw de presidentskandidaat voor de Republikeinen te zijn. Dat toont een peiling van Fox News. Nochtans ziet de meerderheid van de Amerikanen hem liever niet terugkeren naar het Witte Huis. Ook denkt bijna de helft van de deelnemers in de poll dat hij zich schuldig maakte aan illegale praktijken.

Janne EijckmansBron: Newsweek, Fox News

Vervelend nieuws voor Donald Trump, want 61 procent van de Amerikanen wil hem niet terug als president. Dat blijkt uit een peiling die Fox Business dinsdag toonde tijdens hun uitzending. Slechts 38 procent van de stemgerechtigden gunt hem wel een tweede termijn.

Volgens de poll zijn de Democraten Trumps grootste tegenstanders: 89 procent van hen wil niet dat Trump zich kandidaat stelt. Ook 64 procent van de onafhankelijken en 41 procent van de “White evangelical Christians” zijn geen fan. Anderzijds wil 76 procent van de Republikeinse kiezers dat hij wel terug een gooi doet naar het presidentschap, waardoor hij een grote kans maakt gekozen te worden als de Republikeinse presidentskandidaat.

De survey werd uitgevoerd door Marist National Poll for National Public Radio en PBS NewsHour bij 1.327 volwassen Amerikanen tussen 20 en 23 maart en zou een foutenmarge hebben van 3,5 procentpunten. Deze peilde ook naar hun opinies over de beschuldigingen aan Trumps adres dat hij pornoactrice Stormy Daniels zwijggeld zou hebben betaald.

© AP

Bijna de helft (46 procent) van de bevraagden denkt dat Trump effectief iets illegaal heeft gedaan. Volgens 29 procent was dat niet illegaal, maar wel onethisch. Toch ziet ook 41 procent van de kiezers de zaak als een “heksenjacht” op de potentiële presidentskandidaat.

Aangeboden door onze partners