“Dit is écht goed nieuws”: Maerlant krijgt vergunning voor bouwproject van bijna 5 miljoen euro, werken duren tot september 2024

Directeur Jurgen Balbaert: “Langs de Vredelaan wordt een nieuwe ruime ingang gebouwd. De bogen van het hoofdgebouw komen ook terug in de nieuwbouw.”© jve, if

Blankenberge -

Campus Maerlant heeft een vergunning beet voor twee gloednieuwe gebouwen. Kostprijs: bijna 5 miljoen euro. De derde graad van D’Oefenschool en De Zilvermeeuw worden geïntegreerd in een extra vleugel, terwijl de leerlingen Mechanica intrekken in het moderne Atelier M. Alles zou klaar moeten zijn in september 2024. “We zijn de enige GO-school in de regio die Mechanica nog aanbiedt”, aldus directeur Jurgen Balbaert.

Junior Verbeeke

De bouwvergunning voor het tweeledig project werd intussen afgeleverd, waardoor de werken volgende maand al zouden kunnen aanvatten. “We hopen om de start van het schooljaar 2024 te halen”, vertelt Jurgen Balbaert, directeur in het Maerlant Atheneum.

De leerlingen Mechanica nemen hun intrekt in het moderne Atelier M.© IF

Enerzijds wordt een nieuwe vleugel gebouwd voor de geïntegreerde derde graad van de basisschool. Daarvoor worden een oud sanitair blok en een CLB-gebouwtje gesloopt. Ook de douches en toiletten voor het secundair onderwijs komen daar. “De campus stelt zich in de nieuwe architectuur nog meer open”, zegt Balbaert. “Langs de Vredelaan wordt een nieuwe ruime ingang gebouwd. De bogen van het hoofdgebouw, ondertussen honderd jaar oud, komen ook terug in de nieuwbouw.” (Lees verder onder de foto)

Langs de kant van de Vredelaan wordt een gloednieuwe vleugel gebouwd.© IF

Mechanica uitbouwen

Die vleugel is goed voor bijna 1.000 vierkante meter extra ruimte, maar verderop de campus wordt ook nog een gloednieuw atelier opgetrokken van 575 vierkante meter. De leerlingen Mechanica-Lassen nemen daar hun intrek in het blitse Atelier M. En daar heeft de school een goede reden voor. “Nu moeten onze leerlingen de helft van de week naar onze oude ateliers in De Haan”, aldus Balbaert. “In onze regio zijn we de enige school in het gemeenschapsonderwijs die nog mechanica en lassen aanbiedt, ook in de duale variant.”

En daar willen ze in het Maerlant zwaar op inspelen. “Dat zijn knelpuntberoepen in de Brugse regio en in de haven die goed betaald worden. We willen dit duidelijk verder uitbouwen.” (Lees verder onder de foto)

Jurgen Balbaert (rechts) is blij dat de vergunning eindelijk binnen is.© jve

LEES OOK. Primeur in Vlaanderen: atheneum biedt opleiding vastgoedbeheer aan en het is geen toeval dat het aan de kust gebeurt

Een dikke 1500 vierkante meter ruimte, dat heeft natuurlijk ook een fors prijskaartje: het totale project kost maar liefst 4,66 miljoen euro. En daar stopt het trouwens niet: ook het hoofdgebouw in de Van Maerlantstraat krijgt vanaf 2024 renovatieprojecten voor bijna één miljoen euro.

“Het Gemeenschapsonderwijs (GO) investeert in Blankenberge, en wij investeren in kwalitatief, open en eigentijds onderwijs voor alle leerlingen op een groene campus. Daar kunnen alle kinderen samen groeien in vertrouwen. Eerlijk, ik ben blij dat de nieuwbouw start volgende maand. Een drukke periode breekt aan, maar na een lange voorbereiding is de start met deze bouwvergunning toch écht goed nieuws.”

Aangeboden door onze partners