Rechtbank buigt zich over dramatisch ongeval dat fietsvrienden Eddy (68) en Erik (59) het leven kostte

© Ruben De Keyzer / IF

GENT / EKE / MERELBEKE -

De politierechtbank in Gent boog zich donderdag over het noodlottige ongeval dat het leven kostte aan Eddy Wandels (68) en Erik Wollaert (59) uit Merelbeke. De twee fietsvrienden werden in 2021 in Eke aangereden door een autobestuurster die verblind was door de laaghangende zon. “Een heel spijtig ongeval”, oordeelde het gerecht. De nabestaanden koesteren ook geen wrok. Toch moest de procureur een straf vorderen voor de vrouw. “Hier zijn alleen verliezers.”

Simon Dekaezemaker

Het was een emotionele zitting, donderdag in de Gentse politierechtbank. Na de korte pleidooien verlieten zowel de nabestaanden van Eddy Wandels als de autobestuurster die hem heeft aangereden de zittingszaal. Buiten in de gang vielen ze elkaar in tranen in de armen.

De rechtbank moest zich buigen over het noodlottige ongeval dat Wandels op 6 juni 2021 in Eke het leven heeft gekost. Hij was op pad met zijn fietsvriend Erik Wollaert en een derde vriend. Ze waren helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De twee mannen uit Merelbeke werden aangereden door een auto en overleden ter plaatse.

LEES OOK. Verjaardagsritje onder vrienden eindigt in drama: “In fractie van seconde overleden. We kunnen het niet begrijpen”

Laaghangende zon

Fietsen was hun grote passie. Ze gingen die dag samen ook een terrasje doen om de verjaardag van een van hen te vieren. Maar na een kwartier sloeg het noodlot toe op het kruispunt van de Grenadierslaan in Eke.

Een 47-jarige vrouw uit Oudenaarde wilde met haar auto een zijstraat inslaan, maar was verblind door de laaghangende zon. Ze zag de fietsers niet. Erik en Eddy overleefden de klap van de aanrijding niet. Hun derde fietsvriend moest vol in de remmen en kon de auto nog ontwijken.

“Het gaat hier om een heel spijtig ongeval”, zei de procureur donderdag tijdens de zitting. “De verkeersdeskundige was duidelijk. Er zijn geen verzwarende omstandigheden: mevrouw was niet onder invloed van alcohol of drugs, reed niet te snel en pleegde nadien geen vluchtmisdrijf.”

De familie van Eddy Wandels was op de zitting aanwezig, maar liet het woord aan hun advocaat. Het is duidelijk dat ze geen wrok koesteren. “Het gaat om een dramatisch ongeval”, zei hun advocaat. “Hier zijn enkel maar verliezers.”

Schaamtegevoel

Toch moest de procureur voor de vrouw een straf vorderen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval: één jaar rijverbod, drie maand cel met uitstel, 2.400 euro boete en alle proeven opnieuw doen. Een milde vordering. “Met wat meer voorzichtigheid kon dit vermeden zijn, maar dit heeft ze nooit gewild.”

De autobestuurster nam tijdens de emotionele zitting kort het woord. Het is duidelijk dat ze zwaar lijdt onder de tragische feiten. Met een krop in de keel en in tranen probeerde ze de familie toe te spreken. “Ik wil jullie mijn oprechte spijt getuigen. Het spijt mij ongelofelijk hard.”

Volgens de advocaat van de autobestuurster zal ze haar straf aanvaarden. “Er is een groot gevoel van schaamte bij mevrouw”, klonk het. “Dit is een dramatisch ongeval, de gevolgen heeft ze nooit gewild. Maar ze neemt haar verantwoordelijkheid.” De politierechter oordeelt binnen een maand.

LEES OOK. Familie ontzet nadat wit fietsframe voor doodgereden Eddy en Erik gestolen wordt: “Hoe kan je zoiets doen?”

Aangeboden door onze partners