Dierenrechtenorganisatie dagvaardt Vlaams minister Ben Weyts

Ben Weyts© BELGA

Dierenrechtenorganisatie IOFPA (International Organisation For the Protection of Animals), bekend van De Poezenboot in Gent, heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gedagvaard. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Aanleiding is het feit dat de Dienst Dierenwelzijn streng optreedt tegen verenigingen die Europese asieldieren invoeren ter adoptie in ons land, terwijl tien organisaties uit Oost-Europa onbeperkt pups naar Vlaanderen mogen aanvoeren.

jvhBron: BELGA

“Minister van Dierenwelzijn Weyts beloofde de malafide Oost-Europese broodfok een halt toe te roepen, maar in realiteit heeft hij hun bakermat in Vlaanderen opgebouwd”, stelt de organisatie. Volgens IOFPA krijgen tien Oost-Europese handelaars, die op een zogenaamde ‘white list’ staan, een voorkeursbehandeling doordat ze onbeperkt pups mogen aanvoeren. Dit terwijl “alle andere invoer van honden en katten door handelaars, asielen of verenigingen ten strengste verboden is”.

Deze “repressie” tegen verenigingen die Europese asieldieren invoeren ter adoptie in ons land is “strijdig met de principes van vrij verkeer in Europa”, stelt de dierenrechtenorganisatie. “De Dienst Dierenwelzijn en de minister van Dierenwelzijn weigeren de diervriendelijke verenigen te erkennen. Zij versmachten ons in een wettelijk vacuüm en zij controleren ons non-stop.”

Weyts: “Ik sta voor dierenwelzijn, en dus niet voor commercie”

In een reactie stelt de minister dat de organisatie zwerfdieren wil importeren uit het buitenland. “Ik weiger dat omdat we zelf al meer dan genoeg dieren hebben die we moeten opvangen en de asielen nu al vol zitten”, klinkt het. “Om nog maar te zwijgen over de risico’s voor mens en dier op het vlak van gezondheid. Ook in dit dossier sta ik voor dierenwelzijn en dus niet voor commercie en meer import vanuit het buitenland.”

De inleidende zitting staat gepland op 17 april.

Aangeboden door onze partners