Groen licht voor investeringsplan om stationsomgeving op te knappen

© Google street view

De Brusselse regering heeft donderdag definitief het licht op groen gezet om het zevende stadsvernieuwingscontract met de naam ‘Rondom het Zuidstation’ (SVC 7) op te starten. Dat meldt minister-president Rudi Vervoort.

Bron: BELGA

Het SVC 7 moet de leefomgeving rond het Zuidstation binnen een zone die zich uitstrekt over het grondgebied van de gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht en Brussel-Stad verbeteren. Het programma bestaat uit drie delen: de Europa-esplanade, het hart van het station en het Tweestationspark.

Voor de Europa-esplanade en daarrond voorziet het programma in de heraanleg van de openbare ruimte op de esplanade zelf en van de overdekte straat. Het plan is om in de kleine gewelfde ruimte (onder de treinsporen) buurtvoorzieningen te vestigen. Voorts komt er in de Zuidlaan een opvangplaats voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV). 

De plannen voor het hart van het station omvatten voorts de herinrichting van de openbare ruimten, zoals het Victor Hortaplein, de Frankrijkstraat, de Onderwijsstraat en het kruispunt van de Barastraat en de Veeartsenstraat.

Nieuwe groene ruimte

Op het huizenblok in de Tweestationsstraat komt een nieuwe openbare groene ruimte langs de bovengrondse Zenne, waarvan de hoofdingang zich in de Veeartsenstraat zal bevinden. Er wordt bijna 14 miljoen euro uitgetrokken om de stad in deze bijzonder dichtbebouwde wijk te vergroenen.

De eerste uitvoeringsfase van het SVC loopt van 1 april 2023 tot het voorjaar van 2028. 

"Stationsbuurten vormen een grote uitdaging voor steden. Voor het Zuidstation is dat niet anders. Met deze investering van 22 miljoen euro, aangevuld met de grote inrichtingsprincipes die mijn regering eerder al heeft goedgekeurd, maar daarnaast ook de plannen voor een nieuwe metrolijn, de nieuwe hoofdzetel van de NMBS en de middelen van het wijkcontract willen we tegen 2030 een nieuwe dynamiek op gang brengen in de Zuidwijk", besluit minister-president Vervoort.

Aangeboden door onze partners