Bonheiden werkt voortaan met gele containers voor oud papier en karton: “Helemaal gratis voor onze inwoners”

Lode Van Looy, Filip Van Assche, directeur van Ivarem Vincent Volckaert en Mieke Van den Brande.© Erik Van Eycken

Bonheiden -

De gemeente Bonheiden investeert in gele papiercontainers voor oud papier en karton.

Inwoners krijgen hiervoor van intercommunale Ivarem over enkele weken een gele container. Om de vier weken wordt de container geledigd. “De afgifte aan het recyclagepark blijft mogelijk, maar de containers zijn handiger”, zegt schepen van Milieu Mieke Van den Brande (CD&V).

Erik Van Eycken

Inwoners, maar ook verenigingen uit Bonheiden, krijgen over anderhalve maand een gele papiercontainer, vergelijkbaar met een DIFTAR-container. Daarin kan al het papier- en kartonafval worden gedeponeerd. “Je hoeft hiervoor dus niet meer naar het containerpark. Bovendien dient het papier niet meer in dozen worden opgeborgen”, zegt schepen Van den Brande.

Intercommunale Ivarem levert de containers, de gemeente Bonheiden dekt de kosten voor de inwoners, maar ook voor verenigingen of vzw’s met een maatschappelijk doel. Bedrijven betalen een kleine bijdrage.

Het standaardformaat van een container is 240 liter. “Dat is een groter model dan de huidige DIFTAR-containers van 140 liter, maar noodzakelijk om het papier en karton van vier weken in op te slaan”, benadrukt IVAREM-woordvoerder Filip Van Assche. “Het formaat kan wel nog gewijzigd worden tot 21 april als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Alle inwoners ontvangen hierover nog een brief met hoe je dat precies kan doen”, zegt Mieke Van den Brande.

Het middenformaat, wat door de meeste gezinnen wordt gebruikt.© Erik Van Eycken

Het grote voordeel van de containers is dat het oud papier niet meer kan wegwaaien of nat kan worden. “Bovendien is het ergonomischer voor onze afvalophalers en voor onze dorpsgenoten. Onder de twee grootste containers staan immers wieltjes. Het is ook beter voor de rug”, vervolgt schepen Van den Brande. Elke container heeft ook een reflector en een chip die registreert of je container werd geledigd.

Infolijn

In de week van 3 april ontvangt elke inwoner van Bonheiden een brief met meer informatie over de gratis gele papiercontainer. “Tussen 3 en 21 april kan je contact opnemen met Ivarem om een kleiner of groter formaat aan te vragen mocht het standaardmodel van 240 liter niet voldoen”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30). “In de brochure die bij de brief zit, wordt uitgelegd aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een kleiner of groter formaat en hoe je dit kan aanvragen. Er zullen tijdens die periode gele containers staan aan het gemeentehuis waardoor je een inschatting kan maken.”

Wat als je geen container wil? “Dan zal je jouw papier en karton zelf naar het recyclagepark moeten brengen. Ook papier naast of op de container wordt niet meegenomen”, voegt Filip Van Assche toe. Alle inwoners ontvangen nog een nieuwe ophaalkalender.

www.ivarem.be/papiercontainers of 0800 90 441

Het grootste formaat van de containers.© Erik Van Eycken

Het kleinste formaat, vooral bedoeld voor mensen die wonen in een appartement.© Erik Van Eycken

Aangeboden door onze partners