Eerste aardbeien van het seizoen minder in aantal door hoge energieprijzen

© STEFAAN BEEL

Ook de eerste aardbeien van het seizoen ondervinden het effect van de hoge energieprijzen. “In aantallen zijn het er minder dan de vorige seizoenen, al is de kwaliteit goed,” melden de Ghesellen van de Aardbei.

jvhBron: BELGA

Het is een oude traditie dat de ‘Ghesellen’ de aarbeien van Hoogstraten promoten. Ward Baets van de Ghesellen legt uit dat telers door de hoge prijzen er soms voor moesten kiezen om geen contract af te sluiten met een energieleverancier. “Soms was de prijs voor belichting gewoon te hoog om een rentabiliteit te behalen”, aldus Baets.

De aardbeientelers van Coöperatie Hoogstraten hebben samen meer dan 31.000.000 kilo aardbeien geteeld. Vrijdagochtend zal de eerste veiling van start gaan. De Ghesellen verwachten dat de productie de komende maanden nog zal aantrekken tot op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

De eerste aardbeien van het seizoen werden donderdag in ontvangst genomen door gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde Luk Lemmens in het provinciehuis te Antwerpen. Gedeputeerde Mireille Colson werd als ridder in het Hertogelijk Genootschap opgenomen.

Aangeboden door onze partners