Oud-president Bolsonaro zet terug voet op Braziliaanse bodem

Jair Bolsonaro© AFP

Na een verblijf van drie maanden in de Verenigde Staten is oud-president Jair Bolsonaro teruggekeerd naar Brazilië. Hij landde donderdag in de vroege ochtend in de hoofdstad Brasilia, waar hij werd opgewacht door tientallen aanhangers.

jvhBron: BELGA

Bolsonaro verloor eind vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen van zijn linkse rivaal Luiz Inácio Lula da Silva. Hij vertrok twee dagen voor de machtsoverdracht naar Florida, en lang bleef het onduidelijk hoe lang hij daar zou blijven.

Ruim een week na zijn vertrek drongen zijn aanhangers het parlementsgebouw binnen omdat ze de uitkomst van de verkiezingen niet vertrouwden. Bolsonaro, die ook wel de ‘Trump van de Tropen’ wordt genoemd, wordt ervan beschuldigd dat hij die bestorming heeft veroorzaakt. Hij gaf zijn nederlaag nooit toe en zaaide al voor de verkiezingen twijfel over de uitslag. Het Hooggerechtshof doet onderzoek naar de rol van Bolsonaro bij de rellen.

Tegenstanders zeiden dat Bolsonaro het land was ontvlucht, omdat hij bang was voor verscheidene gerechtelijke onderzoeken. Zo loopt er een onderzoek naar de illegale import van juwelen, die miljoenen dollars waard zouden zijn. De rechtse populist heeft nog zeer veel aanhangers in Brazilië, maar zijn partijbestuur vreest dat zijn populariteit afnam doordat hij lang in het buitenland zat.

In de hoofdstad is de beveiliging donderdag flink opgeschroefd, en zijn wegen afgezet om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen.

Aangeboden door onze partners