Een boekje uit de sixties, een 30 jaar oud truitje en een authentieke kaartjesknipper: KAA Gent opent zijn schatkamer

Oud-spelers Armand Seghers en Norbert Van Huffel op een foto uit 1963, rechts een authentieke kaartjesknipper.© KAA Gent Foundation

Gent -

Het roemrijke verleden van KAA Gentkomt tegenwoordig tot leven op Instagram. Iedere dag toont de KAA Gent Foundation op de sociale netwerksite een foto, truitje of een ander voorwerp uit de rijke geschiedenis van den Agee.

Max Dedulle

Foto’s, tijdschriften, trofeeën en vele tientallen truitjes. Het is slechts een greep uit de collectie van de KAA Gent Foundation. We kennen hen van de vele sociale projecten die ze organiseren, maar je mag de Foundation gerust ook het geheugen van de Buffalo’s noemen.

Op Twitter delen ze al langer verhalen en cijfers uit het verleden van de Gantoise, en daar is nu ook een Instagram-account bijgekomen. Wie ‘erfgoed_arag_kaag’ volgt, krijgt iedere dag een pronkstuk uit de collectie te zien. Van een gedenkboekje uit 1914 tot het truitje dat Gift Orban onlangs droeg tijdens zijn magische avond in Turkije: meer dan een eeuw aan sportgeschiedenis passeert er de revue.

Als het van algemeen coördinator Wim Beelaert (zelf historicus van opleiding) afhangt, blijft het hier niet bij. “Sociale media is een eerste stap om de collectie bij de supporters te krijgen. Er zijn dromen om er meer mee te doen, maar dat is nog verre toekomstmuziek. Een KAA Gent-museum? Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Hoe dan ook zijn er vrijwilligers en centen nodig.”

Je vindt de account op deze website.

Een greep uit de collectie...

Een programmaboekje van West Ham - KAA Gent, uit 1964.© IF

De Buffalo’s trekken binnenkort naar Londen, maar ook in 1964 namen ze het op tegen West Ham United. In het Ottenstadion verloor KAA Gent met 0-1 en in het Upton Park kwam het niet verder dan 1-1.

Een authentieke kaartjesknipper.© IF

Tegenwoordig gebeurt alles via barcodes, maar in de jaren negentig was het nog met een kaartjesknipper te doen op den Ot. Dit exemplaar deed dienst op parking B2.

Een truitje van Eric Viscaal.© IF

Wie kent Eric Viscaal nog? De Nederlandse spits maakte in de nineties maar liefst 57 doelpunten voor de Buffalo’s. Dit truitje droeg hij in 1992 tegen Ajax, tijdens de kwartfinales van de UEFA Cup. Het werd 3-0 voor de Amsterdammers, onder meer dankzij een goal van Dennis Bergkamp.

Een huldeboek uit 1914.© IF

KAA Gent bestaat sinds 1900, maar de Association Athlétique La Gantoise waar de voetbalclub destijds deel van uitmaakte, is nog veel ouder. In 1914 vierde die ‘multisportvereniging’ al haar vijftigste verjaardag, en ter gelegenheid daarvan verscheen een jubileumboek.

De ‘Beker van Vlaanderen’.© IF

Vroeger werd er in de voorbereiding van het voetbalseizoen een ‘Beker van Vlaanderen’ uitgereikt. In 1993 won KAA Gent die na strafschoppen tegen Club Brugge.

Aangeboden door onze partners