Wie mag wat verkopen? Regels voor eetstandjes op Gentse Feesten vastgelegd, tegen de zin van N-VA

© FVV

Gent -

De gemeenteraad van Gent heeft de regels vastgelegd waaraan eetkramen op de Gentse Feesten voor de komende drie jaar moeten voldoen. De helft is gereserveerd voor veggie en vegan, en dat is tegen de zin van oppositiepartij N-VA.

Fien Lakiere

Wel of geen vlees, herbruikbaar materiaal, bio of niet,... De gemeenteraad legde deze week de regels vast voor de eetstanden op de Gentse Feesten. Er zijn 28 standplaatsen op publiek domein te verdelen, en het reglement geldt voor de komende drie jaar.

Bijna de helft van de kramen mag enkel vegetarische of vegan producten aanbieden. Alle kramen rond het Stadhuis, de Vlasmarkt en de Kouter moeten werken met herbruikbaar materiaal en een waarborg.

“Na een geslaagde editie in 2022 behouden we het divers aanbod: vlees, veggie en vegan”, zegt schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen).”We gaan verder met fair trade en meer herbruikbaar servies voor minder afval.”

Politiek debat

Op 4 mei worden de eetstanden geveild. Wie kiest voor bio of fairtrade producten, krijgt vijf procent korting op een bod. Standhouders die beide combineren, krijgen tien procent korting.

De regels zorgden al voor heel wat commotie, en vooral het verbod om in een deel van de kraampjes vlees te verkopen. Ook maandag tijdens de gemeenteraad ging het er opnieuw kort over. “Vanzelfsprekend zijn wij hiertegen”, zei Anneleen Van Bossuyt (N-VA), nochtans zelf vegetariër.

“We mogen niet aan ondernemers zeggen wat ze moeten aanbieden. Laat ze zelf die keuze. Bovendien is dit geen goede zaak voor de stadskas: de opbrengst van het standgeld van de kraampjes was vorig jaar minder dan de helft van vroeger.”

In de nieuwe regels staat wel nadrukkelijk dat wie vegetarisch eten verkoopt, dat ook moet afficheren. Dat een hamburgerkraam vorig jaar ‘stiekem’ vegan hamburgers verkocht, deed heel wat stof opwaaien op de Gentse Feesten. Dat mag dus niet meer.

LEES OOK. Hamburgerkraam verkoopt ‘stiekem’ vegan burgers aan vleeseters op Gentse Feesten: “Soms nemen ze er nog één”

Aangeboden door onze partners