“Wij zijn het slachtoffer van een politieke koehandel tussen N-VA en CD&V”: West-Vlaamse bedrijven niet te spreken over Ventilus-voorstel minister

Het protest op de komst van de Ventilus-hoogspanningslijn is nog lang niet gaan liggen.© lvw

West-Vlaanderen -

Vrijdag legt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het voorgestelde Ventilus-tracé op de regeringstafel. Volgens bronnen zou de lijn onder meer in Zedelgem, Torhout en Izegem deels ondergronds aangelegd worden. Maar dus lang niet overal én ook niet bij de Izegemse bedrijvenzone. “Meer dan veertig bedrijven en 1.000 werknemers moeten vijftig jaar onder ongezonde hoogspanningskabels leven”, zegt ondernemersplatform Involte.

Levi Verbauwhede

Het tracé dat minister Demir morgen zal voorstellen, lijkt vast te liggen. Verschillende politieke bronnen melden dat de Ventilus-verbinding deels ondergronds wordt gerealiseerd, in woonzones in Zedelgem, Torhout en Izegem. Daarmee wil Demir zo weinig mogelijk inwoners treffen.

Ondernemersplatform Involte vzw reageert ontgoocheld op het voorstel. “Ook wij vernamen het vermoedelijke voorkeurtracé, en zien dat de hoogspanningskabels quasi volledig boven de bedrijvenzone in Izegem zal komen. Dat is totaal onaanvaardbaar en getuigt van weinig respect gezien de tientallen bedrijven en meer dan 1.000 werknemers”, reageert woordvoerder Ignace Vandewalle.

Juridisch aanvechten

“We voelen ons het slachtoffer van een politieke koehandel tussen N-VA en CD&V inzake de beperkte stukjes die ondergronds kunnen. Demir kijkt naar woonzones maar passeert de ondernemingen. De leefbaarheid en de gezondheid van deze laatste groep deert haar kennelijk niet. We zullen het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, nvda) en de omgevingsvergunning met alle mogelijke juridische middelen aanvechten, tot er een oplossing is voor alle werkgevers en -nemers. We laten ons niet met een kluitje in het riet sturen.” (lees verder onder de foto)

Landbouwer Francky Snaet uit Lichtervelde blijft strijdvaardig. “Alle zaken gebaseerd op drijfzand zullen we juridisch aanvechten, dat is zeker.”© lvw

Die mening delen de burgerbewegingen. “Er komen nu wel stukken ondergronds, maar die zijn nog altijd op wisselstroom, en dat blijft straling geven. Wij willen dat het tracé volledig ondergronds gaat en op gelijkstroom”, zegt Heid Deleu van Burgerplatform Leefbaar E403.

Drijfzand

Landbouwer Francky Snaet uit Lichtervelde, die sinds het begin mee het burgerprotest leidt, ziet de hoogspanning nog steeds langs zijn huis en erf verschijnen. “Wij blijven strijdvaardig, maar uiteraard speelt het in mijn hoofd. Ik woon er niet onder, punt. Als het hier komt, dan vertrek ik.”

“Zodra het GRUP er is, kunnen we bezwaar indienen en later eventueel naar de Raad van State trekken. Alle zaken gebaseerd op drijfzand zullen we juridisch aanvechten, dat is zeker”, besluit Snaet.

LEES OOK.Ondanks ‘goed nieuws’ over Ventilus gaat protest niet liggen: “Wij gaan zo nodig alle middelen aangrijpen dat tegen te gaan”

LEES OOK.Onderzoeker roept regering op om Ventilus-dossier te herzien: “Ondergrondse lijnen bestaan al in buitenland, dus kan het hier ook”

LEES OOK. Waarom lokt Ventilus zo veel protest uit en is er écht geen alternatief? Omstreden hoogspanningslijn uitgelegd in 9 vragen

Aangeboden door onze partners