Jennifer Aniston vindt het jammer dat hardere humor in ‘Friends’ niet meer kan: “Er is een hele nieuwe generatie, die ervaart dat als kwetsend”

Friends zou nu niet meer kunnen gemaakt worden. Dat is de analyse die Jennifer Aniston maakt.© REUTERS

Friends zou nu niet meer kunnen gemaakt worden. Dat is de analyse die de Amerikaanse actrice Jennifer Aniston maakt. Volgens de actrice vinden veel jongeren de humor in de hitserie ‘kwetsend’.

Tom Vets

De afleveringen dateren van meer dan 20 jaar geleden, en sindsdien is er veel veranderd. Humor is veel meer gevoeliger geworden en het is oppassen geblazen wat je tegenwoordig zegt. “Dat maakt het werk niet eenvoudiger, want normaal was het mooie aan komedie dat je over alles en iedereen grappen kon maken“, zei ze deze week in een interview. Vroeger kon je nog een harde grap maken om iets of iemand en daarom lachen. Dat vonden we allemaal hysterisch. De grappen lieten zien hoe belachelijk mensen zich soms gedragen en uiten”, vertelt ze. “Nu is dat allemaal niet meer toegestaan.”

Friends zag het licht in 1994. Zeker aan de oudste afleveringen merk je al de tand des tijds. Sommige grappen komen bijzonder gedateerd over. “Er is een hele nieuwe generatie, met name kinderen, die nu naar deze serie kijkt en de grappen als kwetsend ervaren”, zegt Aniston. “Er zitten dingen in die we nooit zo bedoeld hadden en over andere dingen hadden we meer moeten nadenken, maar de samenleving is vandaag stukken gevoeliger dan toen.”

Aangeboden door onze partners