Tien gevangenissen krijgen drugsbehandelingsprogramma

Themabeeld.© BELGA

Het aantal gevangenissen met professionele drugshulpverlening stijgt van drie naar tien. De gevangenissen zijn daarom op zoek naar veertien klinische psychologen of orthopedagogen die moeten helpen bij de verslavingsproblematiek, melden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag.

Bron: BELGA

Druggebruik en verslaving komen vaker voor in de gevangenis dan in de samenleving. Beide verhogen de kans op recidive na vrijlating. “We moeten ervoor zorgen dat gedetineerden vanaf dag 1 van hun detentie begeleid worden om hun leven opnieuw in handen te nemen en op het rechte pad te raken. Drugsbehandelingsprogramma’s zijn daarin cruciaal als u weet dat een op de drie gedetineerden kampt met een drugsverslaving”, zegt minister Van Quickenborne.

In 2017 startten al proefprojecten rond drugsverslavingsproblematiek in de gevangenissen van Hasselt, Lantin en Sint-Gillis, gefinancierd door de FOD Volksgezondheid. Op basis van de beleidsaanbevelingen na die proefprojecten werd beslist om het aantal gevangenissen dat dergelijke projecten aan zal bieden, op te trekken naar tien. De bedoeling is om dat aantal later nog uit te breiden.

Concreet gaat het nu om de gevangenissen van Haren, Dendermonde, Gent, Leuven-Centraal, Antwerpen, Leuze, Jamioulx en Andenne. Omdat de gevangenis van Sint-Gillis nog slechts tijdelijk openblijft, wordt het project daar op termijn stopgezet.

Vacatures

“Drugs leiden vaak tot gewelddadig gedrag of psychologische problematieken; en leiden in onze maatschappij tot heel wat criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat deze proefprojecten worden uitgebreid van drie naar tien gevangenissen en dat ze ook structureel worden verankerd”, zegt minister Vandenbroucke.

De gevangenissen zijn ter ondersteuning op zoek naar veertien klinische psychologen of orthopedagogen. Elke gevangenis met een drugsproject krijgt minstens één extra psycholoog of orthopedagoog om de verslavingsproblematieken dagdagelijks op te volgen, gedetineerden te onderzoeken vooraleer ze in een drugsbehandelingstraject stappen, terug te koppelen naar de medische staf van de gevangenis, enzovoorts.

Meer informatie over de vacatures is te vinden op justitie.belgium.be/nl/jobs/vacatures.

Aangeboden door onze partners