Politie verdubbelde aantal nachtpatrouilles sinds aanslagen in Mechelen: “Maar kans dat er nog geweld volgt is reëel”

Een dertigtal buurtbewoners woonden het infomoment bij.© Stijn Van de Sande

Mechelen -

Een dertigtal Mechelaars verzamelde donderdagavond in het stadhuis voor een infomoment. Het ging om bewoners van straten waar recent aanslagen gebeurden. De stad, de politie en het parket gaven er uitleg over de maatregelen die er genomen worden tegen het drugsgeweld. “Maar we vrezen dat we het laatste nog niet gezien hebben”, klinkt het unisono.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Mechelen rolt actieplan uit na aanslagen: “Een mirakeloplossing is er niet, maar we gaan geen millimeter achteruit”

De voorbije weken werden er in Mechelen vier aanslagen gepleegd die verband houden met het drugsmilieu. De bewoners van de Kalverenstraat, Bethaniënstraat, Jeanne Hellemansstraat en Zwartzustersberg werden daarom uitgenodigd op een bewonersvergadering. “Vanaf dag 1 doen we er alles aan om nieuwe aanslagen te voorkomen en de daders te vatten. We vinden het belangrijk om de mensen daarover te informeren, want we begrijpen heel goed dat er ongerustheid is”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

“Bij een aanslag gaan we uiteraard reactief te werk en proberen we de daders zo snel mogelijk in beeld te krijgen en te vatten, maar we zetten ook in op preventieve en proactieve toezichten”, zegt korpschef Yves Bogaerts van de politie Rivierenland. “Daarvoor krijgen we hulp van de federale politie. Vanuit de federale reserve komen er iedere nacht ploegen naar Mechelen en we verhoogden ook zelf al het aantal ploegen. Daardoor werd het aantal nachtpatrouilles verdubbeld. Daarnaast houden we controleacties, bijvoorbeeld met vaste dispositieven aan de op- en afritten, en mobiele toezichten.”

De stad, de politie en het parket gaven uitleg over de recente aanslagen in Mechelen.© Stijn Van de Sande

Naast de versterkte politiecapaciteit wordt er ook ingezet op het ANPR-cameranetwerk. Zo kan de politie filteren op waar een auto ingeschreven werd, bijvoorbeeld in Nederland. “Veel van de daders zijn Nederlandse jongeren, soms zelfs kinderen. Nederland heeft daarin een gigantische verantwoordelijkheid”, zegt procureur des konings Franky De Keyzer van het parket Antwerpen. “Bovendien zijn het vaak niet de scherpste potloden uit de doos. Dat zorgt ervoor dat ze zich regelmatig vergissen en er onschuldige mensen geviseerd worden. Dat bemoeilijkt de onderzoeken.”

Arrestaties

Sinds juni werden er 150 verdachten van aanslagen in de provincie Antwerpen gearresteerd. En in het grote SKY ECC-onderzoek werden al 200 mensen veroordeeld. Dat is goed voor duizend jaar aan gevangenisstraffen. Ook de politie Rivierenland pakte in de nasleep van de Mechelse aanslagen al enkele verdachten op. “In Mechelen willen we nog meer onderzoekcapaciteit vrijmaken. Want hoewel het gaat om moeilijke dossiers in een complexe context, worden er wel degelijk resultaten geboekt”, klinkt het bij de federale gerechtelijke politie (FGP).

Marc Goderis uit de Kalverenstraat is blij dat de buurt uitgenodigd werd voor de bewonersvergadering.© Stijn Van de Sande

Enkele buurtbewoners stelden vragen, onder meer over wat er gebeurt met de meldingen die zij doen bij de politie. Volgens de politie wordt iedere melding serieus genomen, maar is het belangrijk om effectief alles te melden zodat er een dossier kan opgebouwd worden. “Ik vind het goed dat we de mogelijkheid kregen om vragen te stellen”, zegt Marc Goderis uit de Kalverenstraat. “In de wijk Nekkerspoel zijn we bezig met het oprichten van een BIN-netwerk. Dat moet ervoor zorgen dat onze meldingen nog vlotter doorstromen naar de politie, want de aanslagen zorgen voor ongerustheid in de buurt.”

Ook gebruikers verantwoordelijk

Zowel bij de stad als bij de politie en het parket wordt er gevreesd voor nieuwe aanslagen en drugsgeweld. “Mechelen is geen eiland en wonderoplossingen bestaan niet. De kans dat er nog aanslagen volgen is reëel. We hebben het laatste wellicht nog niet gezien”, klinkt het in koor. “Maar met vereende krachten doen we er alles aan om nieuwe incidenten te voorkomen. Drugs is echter een maatschappelijk probleem. Zonder vraag zou er ook veel minder aanbod zijn en valt het businessmodel van de criminelen in duigen. Daardoor zouden er ook minder conflicten zijn. Iedere gebruiker moet zich daar bewust van zijn.”

Aangeboden door onze partners