Gratis trainingen moeten omstaanders helpen grensoverschrijdend gedrag aan te pakken

Grensoverschrijdend gedrag maakt deel uit van het leven van heel wat Brusselaars.© rr

Brussel -

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) biedt gratis omstaanderstrainingen aan om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en zo aan te pakken. “Met deze opleiding willen we de drempel om in te grijpen verkleinen om elkaar te helpen.”

Amaury Michaux

Door grapjes, subtiele opmerkingen, dagelijkse agressies en racistische uitspraken maakt alledaags racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag deel uit van het leven van heel wat Brusselaars. Uit onderzoek van de KU Leuven uit 2021 blijkt dat getuigen aangeven vaak niet in te grijpen bij discriminerende of racistische uitspraken of gedrag. De meeste omstaanders voelen angst of schroom, willen geen nadelige gevolgen ondervinden of willen niet gezien worden als lastig.

Door omstaanderstrainingen aan te bieden voor medewerkers van de VGC en iedereen die geïnteresseerd is, moet het probleem aangepakt worden. De vorming bestaat uit twee delen. Een eerste deel waar de deelnemer grensoverschrijdend gedrag leert herkennen en bewust wordt van onderhuidse vooroordelen, een tweede gedeelte waarbij je praktisch leert omgaan met dit soort situaties.

Voor elkaar opkome

“Het is niet evident om in te grijpen wanneer je een incident ziet in de stad, maar racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag kunnen we enkel weren wanneer we voor elkaar opkomen. Met deze opleiding willen we de drempel om in te grijpen verkleinen om elkaar te helpen”, vertelt VGC-collegelid en staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit).

Inschrijvingen zijn mogelijk tot vijf werkdagen voor de eerste sessie. In 2023 zullen 300 personen aan de omstaanderstraining kunnen deelnemen. De training is volledig gratis.

Aangeboden door onze partners