Werk op begraafplaats inspireert Marnix tot Mechels geboortebos: “Zuurstof geven aan komende generaties”

Schepenen Patrick Princen en Vicky Vanmarcke samen met Marnix Van Esbroeck, die de stad inspireerde voor het geboortebos.© Stad Mechelen

Mechelen -

De stad Mechelen wil vanaf het voorjaar van 2024 jaarlijks een geboortebos aanplanten. Het idee daarvoor komt van Marnix Van Esbroeck (53) die zijn inspiratie haalde bij zijn werk op… de stedelijke begraafplaats. “Zo maken we de cirkel rond”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

In een geboortebos krijgen ouders de mogelijkheid om een boom aan te planten bij de geboorte van hun kind. “Het idee ontstond tijdens mijn werk op de begraafplaats”, zegt Marnix.

Die plek probeert de stad al jaren groener te maken. Door wandelpaden te ontharden en een bijenhotel te plaatsen bijvoorbeeld, of zoals recent nog door de aanleg van een natuurbegraafplaats. “Een geboortebos op een unieke plaats in of rond Mechelen leek me een mooie aanwinst voor een nieuw stukje natuur, maar dan bij het begin in plaats van aan het einde van het leven. Zo maken we de cirkel rond en geven we zuurstof aan komende generaties”, legt Marnix uit. Het stadsbestuur reageert enthousiast op dat idee en maakt er werk van.

Boom of slabbetje

Ouders van pasgeboren kindjes die in Mechelen wonen, krijgen vandaag al een cadeautje van de stad. “Als we met het project van start gaan, krijgen ouders de keuze tussen een geboorteboom of een slabbetje van onze mascotte Rommy”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Burgerzaken. Zij is enthousiast. “Het is toch geweldig om een boom te zien opgroeien die gelinkt is aan je eigen naam of die van je kind? Bovendien komt het de natuur rondom onze stad op een originele manier ten goede.”

In buurgemeente Sint-Katelijne-Waver bestaat er al een geboortebos.© Gemeente Sint-Katelijne-Waver

In het voorjaar van 2024 wil Mechelen een eerste aanplanting organiseren voor alle nieuwe Mechelaartjes die in 2023 zijn geboren. Er komt ook een monument in de vorm van een bijenhotel met daarop de namen van alle pasgeboren kinderen. “Het geboortebos is een fantastisch geboortegeschenk voor Mechelen en alle Mechelaars. Het biedt de mogelijkheid jaarlijks zo’n 0,4 ha extra bos aan te planten”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Op zoek naar locatie

De stad is op zoek naar locatie voor het nieuwe geboortebos. Die kan ieder jaar wijzigen, of net op dezelfde plaats blijven. Dat is nog niet uitgemaakt. De dienst Natuur- en groenontwikkeling bekijkt momenteel enkele locaties. Op dit moment kijkt de stad in eerste instantie naar De Warande om het geboortebos aan te planten. “We streven naar een gemeenschappelijk bos waarin wij voor iedere geborene een boom aanplanten, maar wel zonder die individueel toe te wijzen. Dit omdat er altijd bomen tussenuit vallen, en elke boom helpt mee aan de creatie van een bos. Het bos blijft groeien voor het leven en voor alle Mechelaars”, legt eerste schepen Princen uit.

De registratie voor de plantdag zal gebeuren via een webformulier van de stad. “Op die manier kunnen we er samen een heuglijke dag van maken. Wie weet, lopen er dan al 1-jarigen mee rond in het toekomstige bos”, zegt schepen Vanmarcke.

Aangeboden door onze partners