Sophie Van Balberghe vervangt Dirk Van den Bulck als commissaris-generaal van CGVS

Dirk Van den Bulck© BELGAIMAGE

Sophie Van Balberghe wordt de nieuwe commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Ze werd voorgedragen door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), de ministerraad ging vrijdag akkoord met haar benoeming.

jvhBron: BELGA

Sophie Van Balberghe was de afgelopen tien jaar al adjunct-commissaris bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Ze startte haar carrière als protection officer bij het CGVS en ging daarna op de juridische dienst van het federale opvangagentschap Fedasil werken.

Van Balberghe studeerde rechten aan de Université Catholique de Louvain (UCL), waar ze zich specialiseerde in de criminologie en de mensenrechten. De Moor noemt haar “gepokt en gemazeld in onze asieldiensten”. De nieuwe commissaris-generaal moet de dossierachterstand terugdringen en de geplande hervormingen op asiel en migratie mee vorm geven, klinkt het.

Sophie Van Balberghe vervangt Dirk Van den Bulck, die na achttien jaar afzwaait bij het CGVS. Het “monument binnen het migratiedepartement”, dixit Nicole de Moor, gaat met pensioen. De nieuwe adjunct-commissaris wordt Christophe Hessels.

Aangeboden door onze partners