Leerkrachten weer aan het werk na geval van agressie, maar leerlingen krijgen wel brief mee naar huis: “Hopelijk keert de rust nu terug”

Het geval van agressie vond maandag plaats in de Hoofdstedelijke Basisschool Peter Benoit in Neder-over-Heembeek.© IF

Brussel -

De leerlingen van de Hoofdstedelijke Basisschool Peter Benoit in Neder-over-Heembeek hebben vrijdag opnieuw les gekregen van hun leerkrachten. Die hadden donderdag een dag het werk neergelegd na een geval van agressie van een ouder tegenover een leerkracht. “De scholieren hebben een brief meegekregen met afspraken rond onze nieuwe omgangsvormen.”

Amaury Michaux

Maandag werd een leerkracht fysiek en verbaal aangevallen door een ouder in de Hoofdstedelijke Basisschool Peter Benoit in Neder-over-Heembeek. De leerkracht in kwestie is daardoor voor de rest van de week arbeidsongeschikt. De andere leerkrachten besloten hun collega te steunen en donderdag een dag het werk neer te leggen. Samen met de directie stalen ze de koppen bij mekaar om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden.

LEES OOK. Leerkrachten leggen werk neer na fysieke agressie tegen collega: “Ouders mogen school niet meer in”

“Onze leerkrachten zijn steeds enorm bereikbaar geweest”, vertelt directeur Charlotte Thielemans. “Ouders van de kleuter- en de lagere school konden hun kinderen bijvoorbeeld tot in de klas komen brengen. Veel ouders gingen daar op een goede manier mee om, maar bij anderen werkte die aanpak minder goed. Maandag volgde dan helaas dat geïsoleerd voorval van fysieke en verbale agressie en dat heeft ons doen besluiten om een aantal maatregelen te nemen.”

Maatregel enkel in basisonderwijs

Donderdag raakte al bekend dat ouders niet meer de school mogen binnenkomen. “Het gaat dan voor alle duidelijkheid over de ouders van de kinderen van het basisonderwijs. De ouders van de kinderen van het kleuteronderwijs laten we voorlopig wel nog binnen, gewoon omdat het over kleine kinderen gaat. Door deze maatregel zullen er nu minder ouders door de gangen wandelen en zullen incidenten zoals eerder deze week beter vermeden kunnen worden. Wel willen we er nog voor zorgen dat onze leerkrachten bereikbaar blijven, maar dat zal op een andere manier gebeuren.”

De directie en de leerkrachten namen vrijdag ook de tijd om de kinderen op de hoogte te brengen van de nieuwe afspraken. “We hebben hen vandaag de nieuwe afspraken rond omgangsvormen bijgebracht. We willen dat zowel kinderen, hun ouders en de leerkrachten op een respectvolle manier met elkaar omgaan en hebben daarvoor nog supplementaire afspraken rond gemaakt. Veel ouders begrijpen dat er actie ondernomen moest worden en willen dat zo’n gebeurtenis als maandag niet meer voorvalt. We hopen nu dat de paasvakantie de rust hier doet terugkeren en alles wat kan bezinken”, besluit Thielemans.

Aangeboden door onze partners