President van Wit-Rusland vreest voor kernoorlog in Oekraïne: “Er moet nu gestopt worden, voor de zaken escaleren”

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft in een toespraak tot de natie opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. Hij pleitte ook voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, “zonder voorafgaande voorwaarden”. Tegelijk verklaarde Loekasjenko zich bereid om ook strategische Russische kernwapens te ontvangen. Loekasjenko geldt als een van de laatste Europese bondgenoten van Poetin. Wit-Rusland is politiek, militair en economisch sterk afhankelijk van grote broer Rusland.

jvhBron: Belga

Poetin verklaarde enkele dagen geleden dat hij ‘tactische’ kernwapens in Wit-Rusland wil stationeren. Loekasjenko zegt nu ook bereid te zijn om strategische kernwapens te ontvangen. Die zijn zwaarder en hebben een verder bereik dan de zogenaamde tactische kernwapens. “Ze moeten dat begrijpen, de klootzakken in het buitenland, die ons proberen van binnen en van buiten kapot te maken (...) We zullen voor niets buigen, en ons land en ons volk verdedigen”, klonk het onder applaus van de aanwezige gezagsdragers.

Loekasjenko riep vrijdag ook op tot een wapenstilstand. “Er moet nu gestopt worden, voor de zaken escaleren”, verklaarde de Wit-Russische president. Daarnaast pleitte hij voor onderhandelingen. “Het is mogelijk, en zelfs nodig, om alle territoriale kwesties, de heropbouw, veiligheidskwesties en andere zonder voorwaarden aan de onderhandelingstafel op te lossen.”

De oproep leek in de eerste plaats tot Kiev gericht. “Er zijn nu veel berichten over een tegenoffensief. Dat is het ergste dat kan gebeuren”, want zou elke kans op een vreedzame oplossing teniet doen, klonk het.

Loekasjenko herhaalde ook zijn vrees dat het conflict in buurland Oekraïne kan leiden tot een kernoorlog. Daarbij verwees hij naar de steun die het Westen aan Oekraïne verleent.

Wit-Rusland is nog niet rechtstreeks betrokken bij het conflict in Oekraïne, maar vanuit het land voerden Russische troepen wel al aanvallen uit op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daarnaast hielden Moskou en Minsk al gezamenlijke militaire oefeningen.

Rusland meent dat de oorlog enkel kan stoppen als Kiev de Russische annexatie van een aantal gebieden aanvaardt. Oekraïne daarentegen wil dat, voor er sprake kan zijn van vredesgesprekken, eerst alle Russische troepen het land moeten verlaten. Maar die eis noemde Loekasjenko vrijdag “belachelijk”.

Aangeboden door onze partners