May Claerhout en Karel Mintjens krijgen dan toch geen straat in nieuwe industriezone

Kunstenares May Claerhout.© gva

Malle -

Er komt dan toch geen May Claerhout- en Karel Mintjensstraat in de nieuwe industriezone Ehkam in Malle. De cultuurraad Curama van Malle gaf negatief advies en ook Carl Mintjens toonde bezwaar. Er werden nu namen van oude werktuigen voor houtbewerking voorgesteld.

De gemeenteraad stelde vorige zomer May Claerhoutstraat, Gildenstraat en Karel Mintjensstraat voor als nieuwe straatnamen in het Ehkam-industriegebied. De in november 2016 overleden beeldend kunstenares May Claerhout had er vroeger haar atelier in de buurt en Karel Mintjens was een van de voortrekkers van de nieuwe industriezone.

Cultuurraad Curama gaf echter negatief advies. De raad vindt dat de naam van een beeldend kunstenares niet direct in industriegebied past. Carl Mintjens, zoon van Karel Mintjens, toonde ook bezwaar. Hij vond de plaats in Oostmalle niet geschikt voor een straatnaam voor zijn vader die meer geassocieerd wordt met het gebied rond de meubelfabrieken in Westmalle.

Karel Mintjens met atleet Gaston Roelants.© rr

Als alternatieven worden nu Aks, Dissel en Guts voorgesteld. Een aks is een bijl, een dissel een haakse bijl en een guts een houtbeitel voor houtsnijwerk. “Korte namen die ook makkelijk leesbaar en uitspreekbaar zijn door de internationale truckchauffeurs die in het industriegebied rondrijden”, legt schepen Dirk Gerinckx (N-VA) uit. Er wordt nu opnieuw een openbaar onderzoek gestart en advies ingewonnen bij Curama.  (kma)

Aangeboden door onze partners