Actiegroep zet banden van geparkeerde SUV’s plat in Gent: “Jouw wagen doodt!”

© Facebook

Gent -

Op verschillende locaties in Gent, waaronder de Kasteellaan, zijn de banden van SUV’s plat gezet. Getekend: de klimaatactiegroep Tyre Extinguishers. Bij de politie is een klacht ingediend.

Simon Dekaezemaker

“Let op: jouw SUV doodt! We hebben één of meerdere van jouw banden leeggepompt. Je zult boos zijn, maar pak het niet persoonlijk op. Jij bent het niet, het is jouw auto.” Met die woorden legden de actievoerders van Tyre Extinguishers hun actie van donderdagnacht uit.

Op verschillende locaties in Gent werden banden van SUV-wagens plat gezet. De politie kreeg drie aangiftes uit de Krijgslaan. “De banden werden daarbij via de ventiel leeggelaten”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

De actie wordt geclaimd door de internationale klimaatactiegroep Tyre Extinguishers. Ook in Brussel werden banden plat gezet. In totaal liepen 194 banden van SUV’s leeg. Het doel: de “sociale en ecologische schade” van dat type wagen aan te kaarten.

Een van de slachtoffers heeft begrip voor de standpunten van de actievoerders. “Er is een probleem met het klimaat, maar ik vraag me af of ze met hun actie wel hun doel bereiken. Kunnen ze zich voorstellen wat er zou gebeuren als iedereen het recht in eigen handen neemt?”

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) veroordeelt de actie. “Dit is onaanvaardbaar, ik veroordeel dit sterk. Van iemand anders zijn spullen blijf je af. Er zijn vele andere manieren om je mening te uiten of actie te voeren. Onze politie onderzoekt de zaak.”

© Facebook

Aangeboden door onze partners