JOUW MENING. “Bengaals vuur, alcohol, agressie en een fanatiek voetbalgevoel: een risicovolle combo”

© BELGA

Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. Onze redactie vroeg lezers of het een goed idee is om Bengaals vuur onder voorwaarden toe te laten, en of de aangekondigde actie van Extinction Rebellion moet kunnen.

TVDW

Pro League wil Bengaals vuur toelaten in stadions, Binnenlandse Zaken bekijkt voorstel

Van een U-bocht gesproken. Waar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vorig jaar nog een strengere aanpak tegen voetbalsupporters met Bengaals vuur aankondigde, werkt de Pro League nu een voorstel uit om de felle rode vlammen gecontroleerd toe te laten. Verlinden had het in 2021 over een mentaliteitswijziging die absoluut noodzakelijk is, maar die kwam er niet. Strengere toegangscontroles en straffen zetten geen zoden aan de dijk, dus wil de Pro League het vuurwerk nu onder strikte voorwaarden legaliseren.

Roger D. is alvast voorstander van het idee van de Pro League. “Bengaals vuurwerk zorgt voor sfeer. Door het toe te laten gaat men meer controle krijgen. Nu gebeurt het toch, en op een ongecontroleerde manier. Je weet niet wie het vuurwerk afsteekt, waardoor je niet in dialoog kan gaan wanneer afspraken niet worden nagekomen.” Steven B. gelooft dat het legaliseren ook veiligheid in de hand zal werken. “Door het te regulariseren moet er niets stiekem worden gedaan, wat de kans op verwondingen en beschadigingen enorm verkleint. Ook geeft het meer sfeer en beleving in het stadion. Dat is belangrijk om meer mensen in de stadions te krijgen.”

C. V. ziet Bengaals vuur nog steeds liever niet in een voetbalstadion. “Ondanks controle en regulatie kan het snel fout lopen. Vuur, alcohol, agressie en een fanatiek voetbalgevoel: dat is een risicovolle combo”, zegt hij.

Extinction Rebellion kondigt actie aan tijdens Ronde van Vlaanderen: “Perfecte toneel om breed publiek te bereiken”

Schrik zondag niet als je tijdens de Ronde van Vlaanderen onder een wit laken ‘klimaatdoden’ ziet liggen. De radicale milieubeweging Extinction Rebellion kondigde de actie alvast aan, onder het motto ‘Laat ons van koers veranderen – stop fossiele subsidies’. Extinction Rebellion haalde eerder al het nieuws met nog extremere acties.

Het merendeel van de lezers ziet de actie het liefst niet gebeuren, zo vindt Filip V. dat er andere manieren zijn om aandacht te vragen voor het milieu. “Ze bereiken trouwens ook het omgekeerde effect bij de koersliefhebber. Zij zien vooral hun favoriete sport verstoord”, geeft Jeffrey H. aan. Toch moet een dergelijke actie voor nogal wat mensen wel kunnen. “Als ze met hun protest niemand hinderen en dit op een redelijke manier doen: geen enkel probleem. Ik vermoed dat de omroep het met plezier in beeld zal brengen. Als ze de rust verstoren en mensen gaan ambeteren, moet je ze geen aandacht geven, maar boetes”, aldus Sylvester D.

Aangeboden door onze partners