Vlaamse regering hakt knoop door over Ventilus en vraagt compensatie voor getroffen eigenaars

Keer op keer wezen studies hetzelfde uit: de omstreden hoogspanningsleiding in West-Vlaanderen kon technisch gezien alleen maar bovengronds. De Vlaamse regering legt het voorkeurstraject van Ventilus nu definitief vast. Ze duikt voor 10 kilometer onder de grond, in Zeebrugge, Zedelgem, Torhout en Izegem. De nieuwe bovengrondse verbinding komt naast de E403 tussen Torhout en Izegem. Ook in Lendelede komt er nog eens 4 kilometer bovengronds.

Arnout Gyssels

Daarmee komt er ook duidelijkheid voor de bevolking. Daar was veel ongerustheid, langs de verschillende mogelijkheden voor Ventilus leven 1.300 gezinnen. Nu er één is uitgekozen, gaat het nog om een tachtigtal gebouwen. Nog eens 110 gebouwen staan in de buurt van bestaande leidingen die versterkt worden. In ruil zal er elders 147 kilometer aan hoogspanningsleidingen verdwijnen.

(Lees verder onder de kaart)

Compensatie

“Er is intussen lang genoeg gestudeerd, het dossier moet nu verder”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Voor de betrokken eigenaars vragen we een uitgebreide compensatieregeling aan de federale overheid. Ook voor getroffen bedrijven zullen we flankerend beleid voorzien.”

© BELGA

Ventilus moet de ontbrekende schakel worden in het Belgische hoogspanningsnet. Aan de ene kant moet het de opgewekte stroom van de offshorewindparken veilig aan land brengen, aan de andere kant moet het dienen als een soort veiligheidscircuit. Als er elders in het land problemen zijn met het net, dan kan Ventilus de gaten vullen.

Explosief

Alleen was er in West-Vlaanderen veel ongerustheid ontstaan over de nieuwe leiding. Actiecomités kwamen samen om Ventilus op alle mogelijke manieren tegen te houden. Overal langs de snelweg staan borden met doodskoppen en leuzen tegen de hoogspanningsleiding, omdat ze kankerverwekkend zou zijn. Daar is voor alle duidelijkheid geen wetenschappelijk bewijs voor. Om de onrust nog wat weg te nemen, loopt Ventilus nergens langs scholen of crèches.

Maar ook politiek was het dossier explosief. De lokale burgemeesters - bijna allemaal van CD&V-signatuur - wilden er niet van weten. Ze snijdt bovendien ook door Torhout, de stad van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). “Ben ik supergelukkig? Uiteraard niet. Ik had liever gezien, net als de hele regering, dat we Ventilus volledig ondergronds zouden kunnen realiseren, maar op dit ogenblik zeggen de experten dat dat niet kan. En als het niet kan, moet je consequent zijn.”

Verschillende gemeenten in de buurt van het traject zullen geen enkele hinder ondervinden, benadrukte Crevits vrijdag. Het gaat onder meer om Blankenberge, Bredene, De Haan, Oudenburg en Pittem. “Maar een vijftiental andere gemeenten wordt wel geïmpacteerd, door nieuwe bovengrondse leidingen of door boringen voor ondergrondse leidingen”, zei ze. “Ik begrijp heel goed dat het op de plaatsen waar we nieuwe masten moeten zetten niet fijn is.”

Crevits blijft naar eigen zeggen achter met gemengde gevoelens. “Omdat het heel ingrijpend is voor mij en voor de lokale besturen. Maar we kunnen ons niet permitteren om die stroom niet op een correcte en duurzame wijze aan land te krijgen”, aldus de minister.

LEES OOK. Ondanks ‘goed nieuws’ over Ventilus gaat protest niet liggen: “Wij gaan zo nodig alle middelen aangrijpen dat tegen te gaan”

Ook al is de kwestie nu politiek beslist, het verzet van de actiecomités is niet weg. Het heeft er alles van weg dat er nog een lange juridische strijd zal volgen voor de hoogspanningsleiding er effectief is.

Aangeboden door onze partners