Stad Brussel mocht erfpacht Ghelamco voor Eurostadion opzeggen

© BELGA

De beslissing van de stad Brussel om in 2018 de erfpacht op te zeggen die aan Ghelamco was gegeven om op het terrein van Parking C een voetbalstadion op te richten, was volledig rechtsgeldig. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel vrijdag beslist. “De rechtbank oordeelt dat de  overeenkomsten mochten opgezegd worden omdat er zich een geval van overmacht had voorgedaan”, zegt persrechter Els De Breucker. “De omgevingsvergunning voor het stadion was immers geweigerd.”

Bron: BELGA

Het Eurostadion moest een nieuw voetbalstadion worden waar wedstrijden van het EK voetbal in 2020 gehouden zouden worden. De nieuwe voetbaltempel zou er komen op parking C van de Heizel. Die grond is eigendom van de stad Brussel maar ligt in de Vlaamse gemeente Grimbergen. 

In 2016 gaf de stad Brussel de grond voor 99 jaar in erfpacht aan bouwbedrijf Ghelamco, om er het nieuwe stadion te bouwen. De Vlaamse overheid weigerde echter de omgevingsvergunning voor het stadion af te leveren. Ghelamco vocht die beslissing aan tot bij de Raad van State, maar ving telkens bot.

Intussen hadden de stad Brussel en Brussels Expo in 2018 besloten een einde te stellen aan de erfpachtovereenkomst. Ghelamco verzette zich daartegen maar de rechtbank heeft de stad en Brussels Expo nu gelijk gegeven.

“De rechtbank oordeelt dat de stad Brussel en Brussels Expo de overeenkomsten met Ghelamco mochten opzeggen omdat er zich een geval van overmacht had voorgedaan dat een ‘definitief en onoverkomelijk obstakel’ vormde voor de uitvoering van een essentiële verbintenis van Ghelamco”, zegt persrechter Els De Breucker. “Het ‘definitief en onoverkomelijk obstakel’ bestond uit de weigering van de omgevingsvergunning voor het stadion.”

Bovendien was er de vaststelling dat het ten tijde van de opzegging in 2018 niet realistisch was dat er binnen afzienbare tijd een vergunning zou kunnen bekomen worden voor een dergelijk stadion.

Aangeboden door onze partners