9-jarige vorser Willem observeert roodborstje in zijn tuin

Brecht toont zijn wildcamera en de resten van een oud nestje. Het nieuwe nest van het roodborstje, ligt in de dozen achter hem. “Ik begrijp niet goed waarom dat vogeltje altijd nieuwe nesten bouwt.”© Jan Van der Perre

Brecht -

Willem (9) uit Brecht probeert de beweegredenen van een roodborstje te doorgronden. Daarvoor kocht hij met zijn eigen spaargeld een wildcamera die hij inzet om zijn gevleugeld vriendje in de gaten te houden. “Ik heb al eens aan een fotowedstrijd van National Geographic Junior deelgenomen, nu hoop ik mee te doen aan de wetenschapswedstrijd van Zoo Antwerpen”, zegt de natuurvriend ambitieus.

Bieke Lathouwers

Van zijn mama mag hij niet elke week naar een dierentuin om daar onderzoek uit te voeren naar de bewoners. Te duur, te ver en praktisch redelijk onhaalbaar, oordeelt mama An. Maar dat wil niet zeggen dat ze de vorserszin van haar zoon wil fnuiken. “In de tuin zijn mogelijkheden genoeg om zijn nieuwsgierigheid te botvieren. Dat doet hij al jaren”, vertelt ze terwijl we in de tuin tig vogelhuisjes, voederbakjes en een zelf gegraven vijver bekijken. “Die heb ik aangelegd zodat de vogels kunnen komen drinken”, legt Willem uit. “Ik hoop dat er ooit padden en kikkers in komen wonen.”

Het vijverzeil kocht hij met zijn eigen spaarcentjes, net als de wildcamera die hij toont in het tuinhuis met de fietsen. “Die heb ik zo opgesteld dat ik het nest van het roodborstje in de gaten kan houden. Dat vogeltje woont al enkele jaren in het tuinhuis en bouwt voortdurend nestjes op een andere plaats. Ik vraag mij echt af waarom het dat doet. Ik heb al een nestje gevonden in een rol ijzerdraad, in verschillende bakjes die er staan en zelfs al in de fietshelm van mijn zus. Dat nestje hebben we eruit gedaan, de andere mochten blijven, want hier zit het roodborstje veilig. Hier kunnen er geen vijanden bij, zoals katten en roofvogels.”

Nochtans heeft de familie Vervoort buiten enkele kippen geen huisdieren. “Maar hier in de buurt zitten veel beesten”, weet Willem. Hij wijst daarbij naar de wei die aan hun tuin grenst. “Ik heb met mijn wildcamera al beelden gemaakt van katten, een haas en ook een vos. Qua vogels heb ik hier al een buizerd, een valk en een sperwer zien vliegen.”

Halfholenbroeder

Dat dieren en de natuur Willems passie zijn, is wel duidelijk. “Dat is stap één om aan zo’n onderzoek te beginnen. Interesse in je onderwerp”, lacht Willem. Hij weet ontzettend veel van de dieren en legt ons uit dat roodborstjes halfholenbroeders zijn, ze bouwen hun nestje altijd ergens in of tegen. “Stap twee volgt dan wel: wat merk ik op en waar wil ik meer over weten? Stap drie is dan kijken, goed nadenken en vergelijken.”

In zijn schrift, De wereld van Willem, noteert hij ook wanneer het roodborstje aan de voedersilo komt hangen.© Jan Van der Perre

Willem noteert alle observatiegegevens over het roodborstje netjes in een schrift, getiteld: De wereld van Willem. Waar het vogeltje wanneer een nieuw nest bouwt. “En wanneer het aan de voedersilo hangt, noteer ik dat ook. Of wanneer ik merk dat het de dakgoot schoonmaakt door er blaadjes uit te nemen. Of ik tot een antwoord op mijn vraag ‘waarom bouwt een roodborstje zijn nest altijd ergens anders?’ kom, weet ik nog niet, maar dat is niet zo erg, want van de ene vraag kom ik wel op een andere en dan kan ik nog meedoen met de wedstrijd van de Zoo. Hopelijk winnen we dan een rondleiding voor heel de klas! En als dat niet zo is, heb ik toch weer veel bijgeleerd over het roodborstje.” Wij duimen in elk geval mee voor kleine roodborstjes die uit hun ei komen piepen terwijl de camera van Willem draait.

Om deel te nemen aan de wedstrijd Zoo Science Jongste Wetenschapper, kunnen jongeren tussen 8 en 14 jaar hun eigen onderzoek indienen tot 1 mei via www.zooscience.be/nl/de-jongste-wetenschapper. Dat kan via een beeld, tekst of vlog.

Aangeboden door onze partners