Zonder onduidelijkheid en ruim op voorhand deze keer: Maatjesfeesten onder de stadshal mogen doorgaan

© DVH

Gent -

Vorig jaar kreeg het Maatjesfestival pas na heel wat protest en op het nippertje bevestiging dat het mocht doorgaan onder de stadshal. Het evenement was toen eerst geweigerd door een regel over ‘culinaire festivals’, maar voor de komende editie hebben de organisatoren nu al zekerheid.

Fien Lakiere

Het Maatjesfestival op 17 en 18 juni mag plaatsvinden onder de stadshal. Dat heeft het schepencollege donderdag beslist. “Nadat we vorig jaar moesten vechten om ons evenement te mogen organiseren, zijn we uiteraard blij dat de aanvraag voor dit jaar meteen is goedgekeurd”, zegt Johannes Gobyn van het Maatjesfestival. “Zo hebben we voor deze editie meer tijd om alles goed voor te bereiden.”

Enkele weken voor de editie van 2022 hadden de organisatoren immers te horen gekregen dat er maar één ‘culinair festival’ per jaar mocht plaatsvinden in Gent, en die plek was al ingenomen door Gent Smaakt. Maar na heel wat protest tegen die beslissing en wat creatief gesleutel aan het programma, kon het evenement in extremis alsnog doorgaan.

Goede afspraken

“Naar aanleiding van de Maatjesfeesten in 2022 werden goede afspraken gemaakt met de organisatoren, die gelden ook voor de editie van dit jaar”, zegt schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen).

Voor de Maatjesfeesten betekent dat concreet dat ze enkel etenswaren uit het vuistje mogen aanbieden en het aantal zitplaatsen op het plein moeten beperken. Voorts moet de muziekprogrammatie vooral bestaan uit Gentse artiesten.

“In de eerste plaats gaat het natuurlijk over maatjes, maar we willen vooral een evenement zijn waar jong, oud en alle lagen van de bevolking naartoe komen”, zegt Gobyn. “We zorgen voor een mix van jonge en Gentse artiesten, van kleinkunst tot covers. Het blijft een volksfeest, en we hopen dat de Gentenaars ons na corona en de moeilijke voorbereiding van vorig jaar weer omarmen.”

Van Braeckevelt is alvast enthousiast: “Opnieuw een klein volksfeest onder de stadshal, ik kijk er mateloos naar uit.”

Aangeboden door onze partners