Fox News kiest toch weer partij voor Trump

Presentatoren vonden dat de aanklacht een politieke reden had.© AP

De Amerikaanse zender Fox News kiest opnieuw partij voor oud-president Donald Trump, nadat het maandenlang bijna niks berichtte over hem. De zender steunde Trump tijdens zijn presidentschap, maar heeft zich na de bestorming van het Capitool teruggetrokken.

Nienke WensveenBron: The New York Times

Trump is donderdag aangeklaagd vanwege het zwijggeld dat hij betaald zou laten hebben aan pornoactrice Stormy Daniels. Dit is mogelijk een inbreuk op de kieswet die het verbiedt om betalingen te doen die de verkiezingen beïnvloeden. Wat de officiële aanklacht is, zal in de komende dagen bekend worden.

De conservatieve commentator Tucker Carlson van politieke talkshow Tucker Carlson Tonight noemde dit “het hoogtepunt van een poging om te verzekeren dat Trump nooit meer wordt verkozen als president” en zei dat hij een “vernederend ritueel” zou moeten doorstaan als hij gearresteerd zou worden. “Het is bijna alsof ze het publiek opdringen om te reageren”, zegt de presentator in zijn programma.

Het is opvallend dat de nieuwszender de oud-president weer steunt, want ze hebben een nogal beladen geschiedenis. Tijdens de verkiezingen en zijn presidentschap waren Trump en de zender van zijn vriend Rupert Murdoch twee handen op één buik. Zo belde hij vaak onvoorbereid naar zijn favoriete shows. Toen Trump de verkiezingen verloor, bleven de presentatoren van Fox meegaan in Trumps verhaal over verkiezingsfraude. Na de bestorming van het Capitool heeft de zender zich geleidelijk teruggetrokken.

“Zacht verbod”

Begin deze maand had Fox Trump nog een “zacht verbod” opgelegd om nog op de zender te verschijnen. Rivalen van de oud-president die zich ook kandidaat hebben gesteld voor de presidentsverkiezingen, waren nog wel te gast in uitzendingen.

Ook de vriendschap met Murdoch is bekoeld: begin maart nog plaatste Trump een tirade op zijn platform Truth Social waarin hij Murdoch beschuldigde van het leuren met nepnieuws.

Nu lijkt hij echter tevreden te zijn met de steun van Fox News Hij deelde op zijn platform Truth Social een aantal video’s van de uitzendingen, onder meer eentje waarin Fox-presentator en politiek commentator Jesse Watters zegt dat de aangeklacht tegen Trump een berekende zet is.

Aangeboden door onze partners