Portugees parlement stemt voor vierde keer in drie jaar tijd voor euthanasie

© REUTERS

Het Portugees parlement heeft vrijdag nog maar eens een wet goedgekeurd die euthanasie toelaat. Dat gebeurde al voor de vierde keer in drie jaar. De legalisering van euthanasie stuitte al verscheidene keren op het verzet van het Grondwettelijk Hof en van president Marcelo Rebelo de Sousa.

Bron: BELGA

Het Grondwettelijk Hof verwierp in januari nog een vorig wetsontwerp. Volgens het Hof bevatte de tekst toen een “onaanvaardbare onnauwkeurigheid” en slaagde die er niet in “lijden van grote intensiteit” dat de weg vrijmaakt voor een “medisch begeleide dood” duidelijk te definiëren.

De vrijdag goedgekeurde wet zal nu opnieuw worden voorgelegd aan de president, een fervent katholiek en voormalig rechtenprofessor. Die kan de wet uitvaardigen, ofwel die opnieuw voor onderzoek naar het Grondwettelijk Hof sturen, ofwel zijn veto stellen, zoals hij dat al in het verleden deed.

De nieuwe wet heeft proberen rekening te houden met de bezwaren van het Grondwettelijk Hof. Euthanasie is enkel toegestaan als “medisch begeleide zelfdoding onmogelijk is vanwege fysiek onvermogen van de patiënt”, luidt het.

In navolging van België en Nederland heeft een handvol Europese landen, waaronder Spanje, euthanasie al gelegaliseerd.

Aangeboden door onze partners