Patrice Lumumba krijgt eigen aula op Campus Middelheim

Patrice Lumumba, de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo, heeft vrijdag zijn eigen aula gekregen in het hoofdgebouw van Campus Middelheim (Universiteit Antwerpen). De naam van de historische houten aula werd, in aanwezigheid van zijn dochter Juliana, herdoopt.

Bron: BELGA

De herdoping is vrij uniek. Er is in België nergens een officiële zaal of aula, die de naam van Lumumba draagt. “Dit is dus veel meer dan een symbolische naamgeving”, klinkt het bij de universiteit.   

“De manier waarop we met onze geschiedenis omgaan, geeft aan hoe we de wereld van morgen willen”, vertelt rector Herman Van Goethem. “Net zoals in de brede maatschappij leeft het debat over dekolonisering ook op onze universiteit. De erfenis van het Belgische koloniale verleden is nog altijd voelbaar.”  

Dochter Juliana en de kleinkinderen van Lumumba waren duidelijk geëmotioneerd. “We hebben veel geweend, maar vandaag is een dag van overwinning”, zei Juliana.    

Campus Middelheim heeft een directe link met het koloniale verleden. Tot in 1962 was er de Koloniale Hogeschool gevestigd, waar Belgische mannen een eliteopleiding kregen om nadien de kolonies te gaan besturen. Onder meer het rectoraat van de UA is gevestigd in het hoofdgebouw. De personeelsdienst huist dan weer in een bijgebouw, een replica van de toenmalige koloniale woning van de Belgische gouverneur in Kinshasa.   

(Lees verder onder de foto)

© Dirk Kerstens

Patrice Lumumba streed voor gelijke rechten. In 1960 werd hij de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Lumumba klaagde destijds de koloniale overheersing en uitbuiting uitgebreid aan: het geweld, de gruweldaden en de individuele mensenrechtenschendingen.       

Op 17 januari 1961 werd de eerste premier van het onafhankelijke Congo vermoord. De moord op Lumumba gebeurde in samenwerking met Belgen en met medeweten van de Belgische overheid. In de decennia na zijn dood groeide Lumumba uit tot een belangrijk symbool voor emancipatie, respect, gelijkwaardigheid en mensenrechten.   

“Dit is meer dan een symbolische naamgeving”, aldus Van Goethem “We doen dit als eerbetoon, om het koloniale erfgoed en de wandaden bespreekbaar te maken. En als baken van reflectie over de wereld die we willen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen om historische onrechtvaardige verhoudingen, gebaseerd op westerse superioriteit en ongelijke economisch-politieke interacties, recht te trekken.”

Aangeboden door onze partners