Russische legerstaf verzekert dat nieuwe mobilisatie niet nodig is

© AP

Rusland heeft geen nood aan een nieuwe gedeeltelijke mobilisatie om de troepen in Oekraïne aan te vullen. Er zijn volgens Moskou genoeg vrijwilligers “om de oorlog te kunnen winnen”.

Bron: BELGA

“Op dit moment is het aantal burgers dat heeft besloten om vrijwillig deel te nemen aan de militaire dienst, duidelijk toegenomen”, aldus de generale staf. “We plannen dus zeker geen tweede mobilisatiegolf”. De mensen die al zijn opgeroepen, samen met de vrijwilligers, “zijn ruim voldoende om de gestelde taken uit te voeren”.

Bij de vorige mobilisatie in de herfst, waarbij zo’n 300.000 reservisten werden opgeroepen, zouden veel Russen geprobeerd hebben het land te ontvluchten.

Berichten over een tegenoffensief van Oekraïne, waarbij veel Russische strijdkrachten sneuvelen, maakt veel inwoners bang voor een nieuwe mobilisatie. Ze hechten ook weinig geloof aan de verklaringen van het leger. Dat rekent er blijkbaar op dat veel Russen geld nodig hebben om hun gezin te onderhouden en kiezen voor de relatief goedbetaalde legerdienst. 

De voorjaarsdienstplicht start zaterdag in Rusland, waarbij zo’n 147.000 mannen tussen de 18 en 27 jaar worden opgeroepen. Dat is zo’n 10 procent meer dan vorig jaar. Deze dienstplichtingen worden niet naar het front gestuurd, beklemtoonde de generale staf, nadat dat vorig jaar wel gebeurde voor sommigen onder hen.

Aangeboden door onze partners