Tumor van twee kilo verwijderd uit lever van kindje

Themabeeld© Shutterstock

In Italië hebben artsen een tumor van twee kilogram verwijderd uit de lever van een tien maanden oud meisje. De operatie vond plaats in het kinderziekenhuis Bambino Gesù in Rome en duurde ongeveer zes uur, zo maakte het ziekenhuis vrijdag bekend. Op het moment van de operatie, zowat twee maanden geleden, woog het meisje acht kilo. Het gezwel was met andere woorden goed voor een kwart van haar lichaamsgewicht

Bron: BELGA

Omdat het meisje in vergelijking met haar tweelingbroer een opvallend gezwollen buik en een lage eetlust had, brachten de bezorgde ouders het kind voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar ontdekten artsen een tumor met een doorsnede van 13 centimeter, die al tegen andere organen drukte en die letterlijk opzij duwde.

Het ging om een zogenaamd mesenchymaal hamartoom. Dat is een zeldzame, maar goedaardige levertumor die vooral in de kindertijd kan ontstaan. Het gezwel had al een groot deel van de lever ingenomen, zodat er bij een ‘gewone’ verwijdering te weinig gezonde lever zou overblijven. Daarom maakten de artsen gebruik van een complexe en innovatieve methode die het mogelijk maakt binnen enkele weken tijd een groei van de gezonde lever te bewerkstelligen.

Na die vergroting van de gezonde lever kon de operatie plaatsvinden. Volgens het ziekenhuis werd zo’n ingreep wereldwijd nog maar twee keer bij jonge kinderen uitgevoerd. Het meisje is intussen twaalf maanden oud, ze stelt het goed en groeit weer normaal.

Aangeboden door onze partners