Plant klimaatactivist Wouter Mouton opnieuw een actie tijdens Ronde van Vlaanderen? “Het wordt moeilijker om mee te doen, zelfs vermomd word ik eruit gehaald”

© rr

Zondag zal Extinction Rebellion langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen protesteren onder de moto ‘Laat ons van koers veranderen – stop fossiele subsidies’. Of de beruchte klimaatactivist Wouter Mouton net zoals vorig jaar ook een stunt plant, is nog niet duidelijk. “Want het wordt moeilijker en moeilijker”, zegt hij.

Laurence Torck

Extinction Rebellion heeft vrijdag aangekondigd dat het tijdens de Ronde van Vlaanderen in een weide naast het parcours onder een wit laken ‘klimaatdoden’ zal leggen in een zee van rode rook. De groep verwijst naar het jongste klimaatrapport van de Verenigde Naties waarin klimaatwetenschappers waarschuwen “dat we op koers zitten naar een onleefbare toekomst met massale migratie en miljoenen doden.”

De keuze voor de koers is niet toevallig volgens de overtuigde klimaatactivist van Extinction Rebellion, Wouter Mouton: “We proberen altijd bedrijven te viseren die rechtstreeks verbonden zijn aan de klimaatcrisis. Denk aan oliegiganten of banken die een hele dikke vinger in de pap hebben. Zo is KBC, sponsor van de Ronde, een bank die investeert in fossiele brandstoffen.”

“Een andere reden waarom de Ronde van Vlaanderen interessant is, is aandacht. Er is geen bekendere koers als deze en dus is de kans op media-aandacht groter. Net zoals wanneer we kiezen om onszelf vast te plakken aan hele bekende schilderijen, het is niet voor niets dat we dat doen bij de top tien bekendste schilderijen ter wereld”.

LEES OOK. Klimaatactivist haalt uitzending Ronde van Vlaanderen: “Ik ben tevreden, de VRT heeft me er niet kunnen uitknippen”

Onherkenbaar

Acties op evenementen of zich vastplakken aan schilderijen, daar kent Mouton alles van. Vorig jaar sprong de Brugse klimaatactivist namelijk over de dranghekken tijden de Ronde van Vlaanderen en onthulde hij een T-shirt met daarop de opschriften ‘Climate justice now’ op de voorkant en ‘Do you eat animal corpses?’ op de achterkant.

In datzelfde jaar haalde hij ook het nieuws nadat hij zich had vastgelijmd aan het glas voor het schilderij van ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer in Den Haag. Dat leverde hem zelfs een levenslang verbod op om ooit nog een museum in Brugge te mogen betreden.

Toch heeft hij wel nog steeds de ambitie om individuele acties op poten zetten die ervoor zorgen dat het onderwerp media-aandacht krijgt. “Maar het wordt moeilijker en moeilijker. Vorig jaar heb ik de Bloedprocessie in Brugge proberen verstoren. Ik was helemaal vermomd en dus - naar mijn gevoel - onherkenbaar. En toch werd ik er uitgehaald”, zegt hij.

Of hij deze keer ook te zien zal tijdens de Ronde van Vlaanderen, wil hij dus nog niet kwijt. “Ik kan daar moeilijk iets concreet over lossen, want dan kan ik misschien preventief gearresteerd worden. Maar als ik iets kan doen om milieuonvriendelijke bedrijven te irriteren, dan zal ik dat blijven doen”, klinkt het.

© rr

Aangeboden door onze partners