Vakbonden nemen vergoedingen voor UGent-top op de korrel: “Ze zouden beter daarop besparen”

UGent-voorzitter Geert Bourgeois en rector Rik Van de Walle zouden een minder hoge vergoeding moeten krijgen, zeggen de vakbonden.© fvv

Gent -

De vakbonden vinden dat de UGent moet besparen op de vergoedingen die het management krijgt. “Het gaat om bijna een half miljoen euro per jaar”, zegt het ACOD. “Zo krijgt de rector 5.300 euro per maand, bovenop zijn loon. Als al het personeel moet inboeten, zou dat ook voor hem moeten gelden.”

Max Dedulle

De UGent moet een tekort van ruim 30 miljoen euro in de begroting zien weg te werken. Daarom bespaart de universiteit op heel wat manieren. Diensten en organen die niet bijdragen aan de ‘kerntaken’ van de UGent, zoals het interne kinderdagverblijf, dreigen te verdwijnen. Bij die operatie dreigen volgens de vakbonden driehonderd jobs verloren te gaan.

“Maar er valt elders makkelijk geld te rapen”, zegt Lorenzo Eecloo van het ACOD. “Het management van de universiteit, zoals de rector en de decanen, krijgen hoge bestuursvergoedingen. In het geval van de rector gaat het zelfs om 5.300 euro bruto per maand, die er bovenop zijn loon als hoogleraar bijkomt. Opgeteld gaat het om bijna een half miljoen euro per jaar aan dergelijke bonussen.”

Prioriteiten

De vakbonden vinden dat deze vergoedingen vooral symbolisch wringen. “We zeggen niet dat het een gemakkelijke job is. Er mag zeker een degelijke verloning tegenover staan. Maar momenteel dreigen honderden collega’s op straat te belanden, stijgen de maaltijdprijzen voor het personeel en wordt de druk op onze schouders steeds zwaarder. Dan moet de universiteit prioriteiten stellen.”

Volgens rector Rik Van de Walle gaat het niet over een bonus. “De mandaatvergoeding maakt een integraal deel uit van het loonpakket van rector, vicerector, directeurs en decanen”, reageert hij. “De regeling is vastgelegd in de Codex Hoger Onderwijs, en dat decreet hebben we omgezet in een reglement van de universiteit.”

LEES OOK. Protest tegen besparingen tijdens traditionele UGent-stoet: “De unief gaat in tegen haar eigen visie”

Aangeboden door onze partners