Eerste asperges uit volle grond zijn er: “Later dan vorig jaar door gebrek aan zon”

© Raymond Lemmens

Kinrooi -

De eerste asperges uit volle grond zijn er. Die zijn later dan vorig jaar door het gebrek aan zonlicht. De zon is cruciaal voor de groei van asperges, want die zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. “Pas als de warmte de wortel bereikt, begint een asperge te groeien.”

Noa Pistorius

Bij aspergeboer Johan Driessens uit Kinrooi zijn de eerste asperges van het jaar uit de grond gestoken. Door de iets koudere temperaturen gebeurde dat later dan vorig jaar. “Asperges hebben veel warmte en vocht nodig. Daarom groeien ze het best bij temperaturen tussen de 18 en 20 graden overdag en 10 graden ’s nachts”, zegt Driessens. “Vorig jaar leverden we al op 26 maart de eerste asperges aan veilingen. Dit jaar zijn we wat later. Veel asperges zijn er nog niet. We kunnen er verkopen aan onze klanten, maar nog niet in grote hoeveelheden op veilingen. Daarvoor is er nog te weinig zon.”

17 euro per kilo

De zon is cruciaal voor asperges om te groeien. “Wanneer de zon enkele dagen schijnt, trekt de warmte in de grond. De aarde zal dan geleidelijk aan opwarmen”, gaat Driessens verder. “Vooraleer een asperge begint te groeien, moet de warmte de wortel bereiken en die ligt zo’n 40 centimeter dieper dan het aspergebed. Als de asperges eenmaal 40 centimeter groot zijn, zie je ze net boven het bed uitsteken. Dan zijn ze klaar om geoogst te worden. Na het oogsten worden de asperges minimaal zes uur in water gezet. Op die manier sterven de stengels af en verkleuren ze niet. Daarna worden ze gesorteerd per dikte.”

Een goede asperge is volgens Johan recht en heeft een mooie gesloten kop. Als je asperges van hem wil kopen, betaal je 17 euro per kilo. “Bij andere boeren kon je al eerder asperges kopen, maar dat was uit verwarmde grond. Boeren die verwarmd telen, leggen vloerverwarming op of net onder de wortels. Vaak doen ze dat aan de hand van slangen waar warm water doorheen wordt gepompt. Dat verwarmingssysteem kost wel wat geld, daarom zijn die asperges ook duurder.”

Aangeboden door onze partners