Netflix gooit roer om: minder nieuwe films, maar wel “betere kwaliteit”

© Shutterstock

Terug kwaliteit in plaats van kwantiteit. Netflix, waar enkele nieuwe mensen het voor het zeggen hebben, gooit het voortaan weer over een andere boeg met het filmaanbod.

Tom Vets

De voorbije twee jaar stond er elke week een nieuwe film op de streamingdienst. Niet zomaar, het bedrijf wou hiermee de concurrentie aangaan met de talloze nieuwe streamingdiensten die hun intrede deden. Het was daardoor onvermijdelijk dat de kwaliteit van de films daalde, want het sterke inhoudelijke niveau was door de snelheid niet vol te houden.

Maar de strategie gaat nu op de schop. Het bedrijf reorganiseert de filmafdeling en gaat minder films produceren waardoor enkel de allerbeste scenario’s in productie gaan. Binnen het bedrijf fuseren de afdelingen van kleine documentaires en films met die van de grote projecten. Daardoor worden veel kosten bespaard, en is er ook minder personeel nodig. Ook belangrijke pionnen zoals de persoon die ooit groen licht gaf voor de geruchtmakende documentaire Tiger King, vertrekken.

De resultaten van de jongste tijd waren voor het bedrijf ook een wake-up call. Er werd een massa films uitgebracht, maar slechts een handvol vielen in de prijzen zoals All Quiet on the Western Front. Ook Red Notice, Don’t Look Up en Glass Onion: A Knives Out Mystery deden het goed.

Aangeboden door onze partners